Ομπάμα-Τσίπρας: Συζήτηση για προσφυγικό, επενδύσεις και ασφάλεια

Ομπάμα-Τσίπρας: Συζήτηση για προσφυγικό, επενδύσεις και ασφάλεια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατζέντα των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα ξεδιπλώθηκε σε δύο επιμέρους συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην πρώτη, ο κ. Τσίπρας είχε μαζί του τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, καθώς και τον διπλωματικό σύμβουλό του Βαγγέλη Καλπαδάκη. Τον κ. Ομπάμα πλαισίωναν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, η σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και ο διευθυντής Ευρώπης Τσαρλς Κάπτσαν.

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση, στην οποία από ελληνικής πλευράς προστέθηκαν οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Χάρης Λαλάκος. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν επιπλέον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Γουάλι Αντεγιέμο και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ. Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα είχε σύντομες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους κ. Μουζάλα και Παπαδημητρίου.

Στις συναντήσεις αυτές ετέθησαν, πέραν του κομβικού ζητήματος του χρέους, το προσφυγικό, το Κυπριακό και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σε σχέση με το προσφυγικό, για το οποίο ο κ. Ομπάμα και δημοσίως για άλλη μια φορά χαιρέτισε τη στάση της χώρας μας και των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος, από ελληνικής πλευράς ετέθη θέμα παροχής υλικοτεχνικής βοήθειας, ιδιαίτερα για τη σωστή φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από αμερικανικής πλευράς υπήρξε ανταπόκριση, ενώ σχετική αναφορά έκανε ο κ. Ομπάμα και στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα, όπου υπογράμμισε και τη σημασία συμβολής των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Τσίπρας, δε, στάθηκε στη σημασία να συνεχισθεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Οσον αφορά το Κυπριακό, στις δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί, ενώ δεν δόθηκαν πολλές πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, πέραν της επαναβεβαίωσης της βούλησης των δύο πλευρών να στηρίξουν την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, υπό το πρίσμα της δυναμικής που φαίνεται να αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στις απευθείας συνομιλίες. Οπως, άλλωστε, είπε και ο Αμερικανός πρόεδρος, οι προοπτικές για λύση είναι καλύτερες από ποτέ. «Δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει για δεκαετίες».

Αναφορικά με τον ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή ως παράγων σταθερότητας, είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες αναφορές του κ. Ομπάμα στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ συνεχάρη τη χώρα μας γιατί εξακολουθεί να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Σε σχέση με τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, κυβερνητικές πηγές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα, λέγοντας ότι ήταν από τα κυρίαρχα στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στον ενεργειακό τομέα με τους αγωγούς TAP και IGB, αλλά και σε σχέση με τη δυναμική που αναπτύσσεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά τον εντοπισμό των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή