Αναφορά Ομπάμα στον Επιτάφιο του Περικλέους

Αναφορά Ομπάμα στον Επιτάφιο του Περικλέους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσφώνηση του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος κινήθηκε σε μάλλον εθιμοτυπικό πλαίσιο, δίχως κάποιον πρόσθετο πολιτικό υπαινιγμό ή μήνυμα. Τουλάχιστον, όχι στον βαθμό των τοποθετήσεων που είχε κάνει νωρίτερα πριν και μετά τις συναντήσεις του με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ομπάμα άρχισε την προσφώνησή του με ένα «καλησπέρα» (στα ελληνικά), ήταν σύντομος και, όπως φάνηκε, είχε ως κύριο στόχο να αναδείξει τις πολυετείς και στενές συμμαχικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Στην προσφώνησή του, ο κ. Ομπάμα συμπεριέλαβε όλες εκείνες τις ιστορικές στιγμές που υπάρχουν στο μυαλό κάθε καλλιεργημένου Αμερικανού για τη συμβολή της Αρχαίας Ελλάδας στον δυτικό κόσμο, την ανάδυση του Νεότερου Ελληνισμού μέσα από την εθνεγερσία του 1821 και την παράλληλη πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τις ΗΠΑ, σε όλα τα σημεία καμπής του 20ού αιώνα. Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε με έναν θερμό έπαινο για την ελληνική φιλοξενία, παραπέμποντας, μάλιστα, σε μια αποστροφή από τον Επιτάφιο του Περικλή. Είπε, συγκεκριμένα, πως «και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς».

Στη συνέχεια, με μια σαφή διάθεση για χιούμορ, ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στο ρεκόρ που κρατούσε η Ελλάδα από την αρχαιότητα μέσω του Λεωνίδα του Ρόδιου ο οποίος είχε κερδίσει 12 ολυμπιακά μετάλλια και καταρρίφθηκε μόλις στην τελευταία διοργάνωση της Βραζιλίας από τον Αμερικανό κολυμβητή Μάικλ Φελπς. «Εκτός απ’ αυτόν τον φιλικό ανταγωνισμό είμαστε βαθιά ευγνώμονες ως Αμερικανοί για τη συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλον στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Ομπάμα και συμπλήρωσε: «Καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και τη φιλία των ΗΠΑ».

Εν συνεχεία, ο κ. Ομπάμα μεταφέρθηκε στη νεότερη εποχή και παρέπεμψε σε επιστολή που Ελληνας πατριώτης έγραψε το 1821 προς την αμερικανική κυβέρνηση, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. Οπως είπε ο κ. Ομπάμα, ο Ελληνας πατριώτης έγραψε: «“Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας”. Και προσέθεσε: “Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς."». Σε αυτό το σημείο ο κ. Ομπάμα ύψωσε το ποτήρι του, έκανε πρόποση «στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Ελληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές» και ολοκλήρωσε λέγοντας (στα ελληνικά) «Στην υγειά σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή