Απροετοίμαστη εμφανίζεται η βρετανική κυβέρνηση για το Brexit

Απροετοίμαστη εμφανίζεται η βρετανική κυβέρνηση για το Brexit

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αμηχανία βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση έπειτα από δημοσιεύματα που μιλούν για πλήρη απουσία ενός σχεδίου για το Brexit, όταν οι Βρυξέλλες προωθούν σχέδιο για την καταβολή έως 60 δισ. ευρώ για κάλυψη των δαπανών «διαζυγίου» με την Ε.Ε. και η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο ταχείας αποχώρησης των ξένων τραπεζών από το Σίτι του Λονδίνου. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διέψευσε χθες το περιεχόμενο υπομνήματος που απευθυνόταν στο υπουργικό της συμβούλιο, βάσει του οποίου δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το Brexit από την κυβέρνηση. Στο υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Τhe Times αναφέρεται, επίσης, πως είναι ελλιπής η κατανόηση της κυβέρνησης της κ. Μέι για τις επιπτώσεις της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη Βρετανή πρωθυπουργό να αναλαμβάνει μόνη της τη λήψη αποφάσεων.

Με τίτλο «Ενημέρωση για το Brexit», το υπόμνημα εταιρείας αναλύσεων παρουσιάζει μια διχασμένη κυβέρνηση που, λόγω αυτής της διχογνωμίας, καθυστερεί ως προς τη χάραξη στρατηγικής για τις διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» με την Ε.Ε. Επισημαίνεται, επίσης, πως, λόγω αυτής της κατάστασης, μεγάλες εταιρείες θα ζητήσουν κάποια στιγμή την απόδοση ευθυνών, εφόσον η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ότι οι συνθήκες θα είναι φυσιολογικές για το εμπόριο μετά το Brexit. Σύμφωνα με την Telegraph, η κ. Μέι αντέδρασε έντονα στη διαρροή του υπομνήματος και κατηγόρησε την εταιρεία που το είχε αναλάβει ότι επιδιώκει την προβολή της μέσα από αυτό το συμβάν.

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο Λονδίνο και ζητούν την καταβολή 40 έως 60 δισ. ευρώ ως «δαπάνη εξόδου» από την Ε.Ε., μέχρι τα μέσα του 2018, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συνομιλιών για το μεταξύ τους «διαζύγιο». Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να μην προχωρήσουν επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. πριν από τον σχεδιασμό προκαταρκτικής συμφωνίας για το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανή πρωθυπουργό, θα ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του πως οι εταιρείες του Σίτι στο Λονδίνο θα ετοιμάσουν την αποχώρησή τους από τη Βρετανία ένα 18μηνο ή και λιγότερο πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από το «κλαμπ» των υπολοίπων 27 κρατών-μελών. Βέβαια, η έξοδος των χρηματοοικονομικών εταιρειών του Σίτι από τη Βρετανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν και οι σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε, σύμφωνα με τον κ. Κάρνεϊ. Αν, δηλαδή, θα υπάρξει «σκληρό» Brexit ή εναλλακτική εμπορική σχέση στο νορβηγικό ή ελβετικό πρότυπο. Οπως υπαγορεύει η Συνθήκη της Λισσαβώνας, δίνεται διετής προθεσμία μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση ενός κράτους-μέλους από την Ε.Ε. Το χρονικό περιθώριο της διετίας, όμως, είναι στενό αν αναλογιστεί κανείς τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να συζητηθούν σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. Στο προαναφερθέν υπόμνημα τονίζεται πως είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις ακόμη 30.000 δημοσίων υπαλλήλων για να φέρει εις πέρας η Βρετανία τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ο κ. Κάρνεϊ τόνισε, τέλος, πως η οικονομία της Βρετανίας αντιδρά με πολύ αργό ρυθμό στο σοκ του δημοψηφίσματος για το Brexit και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση της θητείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή