Ομπάμα – Παυλόπουλος: Στο τραπέζι Κυπριακό, Λωζάννη, ΠΓΔΜ

Ομπάμα – Παυλόπουλος: Στο τραπέζι Κυπριακό, Λωζάννη, ΠΓΔΜ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πάγος της επίσημης υποδοχής «έσπασε» με μια ανθρώπινη απορία. Την «έπιασε» κατά λάθος το μικρόφωνο του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναρωτήθηκε αν το Προεδρικό Μέγαρο λειτουργεί και ως κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε απλώς ότι μένει στο σπίτι του. Ακολούθησαν οι αναγκαίες θερμές αναφορές στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και οι ευχαριστίες για την αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα σε περίοδο βαθιάς κρίσης. Ηταν μόνο η εισαγωγή προκειμένου, εκμεταλλευόμενος το εθιμοτυπικό των σύντομων δηλώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θέσει δημοσίως και ενώπιον του υψηλού συνομιλητή του τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται στην κορυφή της ελληνικής (κάποια και της αμερικανικής) ατζέντας: το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό.

Το Κυπριακό, στο οποίο δρομολογούνται εξελίξεις, όπως υποδηλώνουν και οι σημερινές συναντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, είναι πρωτίστως «διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι η όποια λύση πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να αποκλείει ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα, τον στρατό κατοχής και τις «αναχρονιστικές» εγγυήσεις. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανόητη και απαράδεκτη» την οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, προσθέτοντας ότι δεν παραβιάζει μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά υπονομεύει ευθέως τα σύνορα της Ελλάδας και άρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδική αναφορά έκανε και στην ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι γειτονικό μας κράτος διεκδικεί ένα όνομα το οποίο, πέραν της «ασύστολης παραχάραξης της Ιστορίας», αποπνέει αλυτρωτισμό και άρα έμμεση αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων.

Η συζήτηση, πάντως, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, ήταν διαφορετική στη σύντομη συνάντηση που ακολούθησε στο Προεδρικό. Σε αυτήν μετείχαν από την ελληνική πλευρά οι Νίκος Κοτζιάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Θεοχάρης Λαλάκος. Τον Αμερικανό πρόεδρο συνόδευαν ο Τζακ Λιου, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Περιστράφηκε κυρίως γύρω από την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για την οποία, εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε και δημοσίως. Και βέβαια, δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις. Τις είχε, εξάλλου, εκφράσει νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος ενημερώνοντας τον κ. Ομπάμα ότι οι Ελληνες τον θεωρούν «πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας». Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν σύντομη συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή