«Λάδι στη φωτιά» για προσφυγικό

«Λάδι στη φωτιά» για προσφυγικό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο έντονων συγκρούσεων κινδυνεύουν να μετατραπούν τα νησιά όπου παραμένουν από τον Μάρτιο πρόσφυγες και μετανάστες. Το τελευταίο 24ωρο, 112 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από την Τουρκία, οπότε συνολικά 16.194 άτομα παραμένουν στα νησιά: Στη Λέσβο 6.154, στη Χίο 4.144, στη Σάμο 2.686, στη Λέρο 915, στην Κω 2.004 και στη Ρόδο 285.

Χθες στη Χίο βρέθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης προκειμένου να μιλήσει «για τους λαθρομετανάστες». Από το νησί απηύθυνε υβριστική δήλωση κατά του προέδρου Ομπάμα, ενώ σήμερα αναμένεται στη Λέσβο ο βουλευτής της Χ.Α. Ιωάννης Λαγός.

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Χίου για το προσφυγικό κατηγορεί για ελαφρότητα και ανευθυνότητα στην προσέγγιση των γεγονότων όλους όσοι ζητούν να φύγουν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί κατηγορώντας την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα για ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορική. Η ΛΑΕ επίσης καλούσε χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στον χώρο όπου είχε οργανωθεί η ομιλία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Πάντως έως αργά το βράδυ τα πνεύματα ήταν ήρεμα στο νησί σύμφωνα με πληροφορίες.

Από την άλλη, η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου στρέφεται κατά της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο καταλογίζει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά. Οπως αναφέρει, «η κατάσταση πλέον είναι επικίνδυνη και μπορεί κάθε στιγμή να βγει εκτός ελέγχου» και ζητάει την άμεση μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που δεν χωρούν στο hotspot (εγκατάσταση για 850 άτομα) στην ενδοχώρα.

Στη Λέσβο το ΚΚΕ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση για την επίσκεψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, στην οποία χαρακτηρίζει «πρόκληση την επίσκεψη σε έναν τόπο ποτισμένο με το αίμα των αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στους ναζί».

Στο ίδιο ξενοδοχείο με τη συμβολική ονομασία «Ελληνικό Κάστρο» που διοργανώθηκε η ομιλία του Κασιδιάρη στη Χίο, αύριο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) θα πραγματοποιήσει στη 1 το μεσημέρι συζήτηση – εκδήλωση με τις τοπικές αρχές για την εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών μεταναστών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης. Μέσω του προγράμματος, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, 5.257 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΔΟΜ Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδοτούμενο κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης) και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Σχεδιάζονται επισκέψεις στελεχών του Οργανισμού σε Λέσβο, Κω και Λέρο, προκειμένου οι τοπικοί φορείς να ενημερωθούν για τα οφέλη και τις διαδικασίες του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή