«Απόδραση» με ζωγραφιές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εντεκάχρονος Μοχάμεντ από τη Συρία κάθεται και ζωγραφίζει. Σχεδιάζει στην αρχή μια βάρκα, τη βάρκα με την οποία έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία. Στη συνέχεια ζωγραφίζει ένα σπίτι, το κάνει να μοιάζει με μικρό πύργο. Είναι το «σπίτι» της ΜΕΤΑδρασης, όπου φιλοξενείται στην Αθήνα. Στο τέλος, φτιάχνει ένα ελικόπτερο, το «πουλί» που θα τον πάρει από εδώ και θα τον μεταφέρει στη Γερμανία – την έχει σχεδιάσει σαν έναν μεγάλο πύργο με σημαία.

Ενα άλλο παιδί, μικρότερο σε ηλικία, αναπαριστά στη ζωγραφιά του την απόδρασή του από τον πόλεμο. Βομβαρδιστικά αεροπλάνα χτυπούν μια αυτοκινητοπομπή. Το μπροστινό όχημα ξεφεύγει. «Escape» γράφει. Η μικρή Σάνια από το Αφγανιστάν ζωγραφίζει το ταξίδι της με τη βάρκα μέσα σε μια μεγάλη κόκκινη καρδιά. Ο Χασάν δείχνει το σπίτι του την ημέρα που το εγκατέλειψε με την οικογένειά του. Στον ουρανό ο ήλιος κλαίει.

Αυτή η έκθεση ζωγραφικής δεν μπορεί να μη συγκινήσει. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της «Μεγάλης γιορτής της κοινωνίας των πολιτών» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η ΜΕΤΑδραση θα παρουσιάσει τις ζωγραφιές ασυνόδευτων παιδιών που υποστηρίχθηκαν από τις δράσεις της. Είναι τα παιδιά που είτε έφτασαν στη χώρα μας μόνα τους είτε έχασαν τους δικούς τους στο ταξίδι και σήμερα προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε ένα τραυματικό παρελθόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Η ζωγραφική τους είναι γεμάτη συναισθήματα, όνειρα από χρώματα. Σχεδιάζουν καράβια, ελικόπτερα, αεροπλάνα, ένα σπίτι, μια οικογένεια, πουλιά που ταξιδεύουν προς την ελευθερία.

Οσοι βρεθούμε στην Τεχνόπολη, μπορούμε να συμμετάσχουμε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι που θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (11.00 – 22.00) και να δημιουργήσουμε κάρτες για τα ασυνόδευτα παιδιά με τις δικές τους εικόνες και μηνύματα. Οι κάρτες αυτές θα συνθέσουν ένα μεγάλο κολάζ, ενώ αργότερα όλες θα φτάσουν στα χέρια των παιδιών.

Η «Μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών» διοργανώνεται από το Ιδρυμα Μποδοσάκη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΜΕΤΑδραση, ενισχύοντας το δίκτυο προστασίας της για τα ασυνόδευτα παιδιά (συνοδείες, μεταβατικές δομές φιλοξενίας), ανέπτυξε το Δίκτυο Επιτροπείας και τη Φιλοξενία σε Οικογένειες για τα παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια και οικογενειακή θαλπωρή. Μέσω της εξατομικευμένης φροντίδας εξασφαλίζεται για τα παιδιά η δυνατότητα να βιώσουν την παιδική τους ηλικία έχοντας στο πλάι τους δικούς τους ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή