Τα νέα δεδομένα για την Ελλάδα με την εκλογή Τραμπ

Τα νέα δεδομένα για την Ελλάδα με την εκλογή Τραμπ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να εργασθεί προκειμένου να διασφαλίσει ομαλή μετάβαση εξουσίας, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες από την Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα. Οπως, τόνισε, «ως πρόεδρος των ΗΠΑ, οφείλω να διασφαλίσω ομαλή μετάβαση και να παρουσιάσω στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και στον αμερικανικό λαό, να καταθέσω τις καλύτερες ιδέες μου για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός». Προσέθεσε ότι στα θέματα εκείνα που πιστεύει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει δίκιο, θα ορθώσει τη φωνή του, αλλά, όπως υπογράμμισε, «θα συνεργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε στον τομέα της ασφάλειας, της Δικαιοσύνης, της ευημερίας, μιας Αμερικής χωρίς αποκλεισμούς».

Για τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο ρωτήθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου NBC σχετικά με παλαιότερη δημόσια τοποθέτησή του, στην οποία είχε αναφέρει ως απευκταίο το ενδεχόμενο να είναι ο Τραμπ ο νικητής των αμερικανικών εκλογών. Και έσπευσε να κάνει διαχωρισμό στον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο, ως διεκδικητή της προεδρίας και ως νικητή των εκλογών.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κάποιοι του είχαν πει ότι έπρεπε να είχε διαβάσει το βιβλίο του κ. Τραμπ «Art of the deal» πριν πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί. «Δεν το έκανα, αλλά νομίζω ότι δεν έκρινε αυτό το αποτέλεσμα», προσέθεσε αστειευόμενος. Και στη συνέχεια τόνισε: «Ωστόσο, πρέπει να σας επισημάνω ότι είναι άλλο πράγμα τι ξέρουμε για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια που διεκδικούσε το χρίσμα στους Ρεπουμπλικανούς, άλλο πράγμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και άλλο πράγμα αυτό που περιμένουμε να δούμε τώρα, ως νεοεκλεγείς πρόεδρος και φυσικά ακόμα περισσότερο, ως ασκών τα καθήκοντα της διακυβέρνησης μιας χώρας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σφαίρα».

Φρόντισε, μάλιστα, να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με κάποιους άλλους ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών, δεν έσπευσε μετά την εκλογή Τραμπ να επαναλάβει την κριτική που, όπως είπε, «προεκλογικά πολλοί ασκήσαμε στον Ντόναλντ Τραμπ». Εξέφρασε στη συνέχεια την εκτίμηση ότι ακόμα κι αν κάποιος ήθελε να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή