Ακροδεξιός ιδεολόγος ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού Στίβεν Μπάνον

Ακροδεξιός ιδεολόγος ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού Στίβεν Μπάνον

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσοι ελπίζουν ότι ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και ο πρωτογονισμός της καμπάνιας του Ντόναλντ Τρανπ αποτελούν απλώς προεκλογικά ψηφοθηρικά τεχνάσματα, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Σε ένα δυσοίωνο σημάδι για το πώς πρόκειται να είναι η προεδρία του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τοποθέτησε τον Στ. Μπάνον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στον Λευκό Οίκο και ανώτερο σύμβουλο, δίνοντάς του εξαιρετικά κρίσιμα και σημαντικά καθήκοντα.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί ενδεχομένως να μην είχαν ξανακούσει το όνομα του Μπάνον πριν από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, λόγω του χαμηλού προφίλ που κρατάει, ακόμη και αφού ενεπλάκη με την καμπάνια του Τραμπ τον Αύγουστο. Πριν από την εμπλοκή του στα πολιτικά, ο Μπάνον εργαζόταν ως πρόεδρος του ειδησεογραφικού δικτύου Breitbart News Network, μητρικής εταιρείας της ακροδεξιάς ιστοσελίδας Breitbart News, η οποία υπό την προεδρία του Μπάνον έγινε αυτό που η οργάνωση Southern Poverty Law Center χαρακτήρισε «εργοστάσιο λευκής εθνικιστικής προπαγάνδας». Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν φαίνεται να βρίσκεται μακριά από τα ίδια τα λόγια του Μπάνον, σύμφωνα με τα οποία το Breitbart αποτελεί την «πλατφόρμα της εναλλακτικής Δεξιάς», μιας ομάδας με χαλαρή οργάνωση, την οποία αποτελούν κυρίως νέοι άνδρες που πιστεύουν στην υπεροχή της λευκής φυλής, αντιτίθενται στη μετανάστευση, στον φεμινισμό και στην πολυπολιτισμικότητα, και επιτίθενται γραπτώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι Εβραίοι και οι μουσουλμάνοι. Μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα, η ανάγνωση διαφόρων επικεφαλίδων της και σχολίων αναγνωστών βάζει τον αναγνώστη σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου οι Αφροαμερικανοί μόνο εγκληματούν, οι μετανάστες βιάζουν ντόπιες Αμερικανίδες και οι φεμινίστριες θέλουν να ευνουχίσουν όλους τους άνδρες.

Με την επιλογή του Μπάνον χάρηκαν αρκετές φιγούρες της αμερικανικής άκρας δεξιάς, όπως ο πρόεδρος του εθνικιστικού think-tank National Policy Institute, Ρίτσαρντ Σπένσερ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Μπάνον είναι στην «καλύτερη δυνατή θέση» για να επηρεάσει την πολιτική που θα ασκηθεί, και ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος, ο οποίος δήλωσε ότι η επιλογή δείχνει ότι ο Τραμπ μπορεί «να βγει αληθινός». Σχετικώς τοποθετήθηκε και ο Ντέιβιντ Ντιουκ, πρώην ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν, χαρακτηρίζοντας την επιλογή του Τραμπ «καταπληκτική».

Ο Μπάνον αποτελεί, ωστόσο, μία ιδιόρρυθμη φιγούρα. Ακροδεξιός ιδεολόγος και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «λενινιστή» που «στοχεύει να διαλύσει το κράτος». Επίσης, έχει χαρακτηρίσει τις προοδευτικές γυναίκες «ένα τσούρμο λεσβιών», ενώ το 2014 κάλεσε την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να αφήσει τη λαϊκή βάση του κόμματος και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Παρότι ορισμένοι συντηρητικοί έχουν εκφρασθεί κατά του Μπάνον, χαρακτηρίζοντάς τον «εφιάλτη» και «τρομακτικό άνδρα», οι περισσότεροι αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν παραμείνει έως τώρα σιωπηλοί, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που απορρίπτουν τις φοβίες που εγείρει η τοποθέτηση Μπάνον, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στηρίζοντας την επιλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή