Αυξήθηκε 9,7% η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια στο δεκάμηνο

Αυξήθηκε 9,7% η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια στο δεκάμηνο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 9,7% παρουσίασε ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας σε 49,3 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια για το δεκάμηνο ανήλθε στις 419.316 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4%. Από το σύνολο της φετινής πτητικής δραστηριότητας οι 165.118 πτήσεις ήταν εσωτερικού και οι 254.198 διεθνείς. Οι πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 1,3% ενώ οι διεθνείς κατά 5,7%. Από τα στατιστικά στοιχεία για τον Οκτώβριο προκύπτει ότι η συνολική επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 18,9%. Συνολικά τον περασμένο μήνα διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 4.690.561 επιβάτες. Ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 7,6% και των επιβατών εξωτερικού κατά 23,8%. Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Οκτώβριο καταγράφηκε στα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και των Χανίων. Αναλυτικά, στο αεροδρόμιο της Αθήνας διακινήθηκαν 1,77 εκατ. επιβάτες, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου 729.087 επιβάτες, στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης 527.727 επιβάτες, στο αεροδρόμιο της Ρόδου 501.005 επιβάτες και στο αεροδρόμιο των Χανίων 290.876 επιβάτες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σημειώνει ότι η κίνηση δεκαμήνου που έφθασε τα 49,3 εκατ. ξεπέρασε την επιβατική κίνηση 12μήνου του 2015 που ήταν 49,17 εκατ. Συγκεκριμένα, οι διακινούμενοι επιβάτες είναι από τον Οκτώβριο περισσότεροι κατά 135.256.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η αύξηση των διεθνών αφίξεων έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των εκπτώσεων και των ειδικών πακέτων που προσέφεραν οι τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να κερδίσουν μερίδιο από τους ταξιδιώτες «τελευταίας στιγμής». Επιπρόσθετα, το ρεύμα «τελευταίας στιγμής» και στις αφίξεις του φθινοπώρου ενισχύθηκε εκτάκτως από το γεγονός ότι βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντική υποχώρηση της ζήτησης λόγω εσωτερικών τους προβλημάτων. Κατά τον ΣΕΤΕ, την ώρα που οι αφίξεις του τουρισμού δείχνουν πως θα επιτύχουν νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω και του διπλασιασμού του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οι επιχειρήσεις του τομέα καλούνται να διαχειριστούν μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, η συντριπτική πλειονότητά τους οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη καταγραφή ζημιών για μία ακόμη χρονιά, αφού τόσο οι μειωμένες τιμές όσο και η υπερφορολόγηση του τομέα υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα και υποσκάπτουν τη βιωσιμότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή