Σμύρνη-Μυτιλήνη με… ποδήλατο

Σμύρνη-Μυτιλήνη με… ποδήλατο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέους και μάλιστα ποδηλατικούς δρόμους με τους εξ ανατολών γείτονες ανοίγει η προοπτική έναρξης της πολυπόθητης ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Μυτιλήνης και Σμύρνης από τον ερχόμενο Μάιο, όπως συζητήθηκε σε συνάντηση της εννεαμελούς τουρκικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου παρουσία του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, στη Μυτιλήνη.

Η εν λόγω συνάντηση καρποφόρησε και γέννησε νέα, με τα μέλη της Επιτροπής του Τμήματος Μεταφορών του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης να προτείνουν στους εκπροσώπους του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου τη στήριξη της τουρκικής προσπάθειας και την επέκταση της ενδέκατης ποδηλατικής διαδρομής του EuroVelo Route από την Αθήνα προς τη Σμύρνη μέσω της Λέσβου. «Οποιαδήποτε έγκριση ή άδεια απαιτείται για τη στήριξη του Δήμου Σμύρνης στην κατάθεση σχετικού φακέλου στην ευρωπαϊκή επιτροπή του ποδηλατικού αυτού θεσμού μάς βρίσκει σύμφωνους», είπε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κυριάκος Πετρέλλης. Προσέθεσε επίσης ότι «για τη Λέσβο, που υπέστη μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό κατά τη φετινή θερινή σεζόν, ένα τέτοιο άνοιγμα θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία».

Το EuroVelo είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) που προσβλέπει στην ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών και συνδέει όλη την Ευρώπη με 15 δρομολόγια. Οι διαδρομές διευκολύνουν τόσο τους τουρίστες όσο και τον τοπικό πληθυσμό που μετακινούνται με ποδήλατο. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και οι διαδρομές προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την προοπτική ακτοπλοϊκής σύνδεσης που ανοίγεται, η αντιπροσωπεία της Σμύρνης πρότεινε στη Λέσβο, αλλά και στη Χίο, η διαδρομή να επεκταθεί στα εν λόγω νησιά, όπου θα σταθμεύουν οι ποδηλάτες ξεναγούμενοι στην τοπική φύση και ιστορία. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την κοινή ελληνοτουρκική πρόταση, η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα μεταφέρει τους ποδηλάτες στη γείτονα χώρα, για να περιηγηθούν στην Εφεσο, την Πέργαμο, το Δικελί. Η συνολική εκτιμώμενη απόσταση καλύπτει 495 χιλιόμετρα.

«Πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας μιας και θα είναι ο συνδετικός σταθμός των επισκεπτών από τη Δύση προς την Ανατολή και στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και να επεκτείνουμε και στο νησί μας την EuroVelo Route #11 μιας και είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η Λέσβος αποτελεί έναν υπέροχο ποδηλατικό προορισμό», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, Ιγνάτης Λασκαρίδης.

«Από πλευράς μας, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου βοήθησε την τουρκική προσπάθεια καθοδηγώντας τους ως προς τις επόμενες επαφές που πρέπει να κάνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ανθρώπους σχετικούς με το EuroVelo αλλά και την ECF και τους έδωσε επιστολή υποστήριξης», κατέληξε.

Πάντως, από τη Λέσβο μένει αρκετός δρόμος για να διανυθεί, αφού ναι μεν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες είναι θετικοί, όμως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι η εκκίνηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Σμύρνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή