Μια νέα, ιδιωτική ορχήστρα γεννιέται στην Ελλάδα

Μια νέα, ιδιωτική ορχήστρα γεννιέται στην Ελλάδα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα και μάλιστα ιδιωτική ορχήστρα γεννιέται στην Ελλάδα της κρίσης. Το απίστευτο γεγονός έχει, φυσικά, την εξήγησή του, η οποία κρύβεται στα ονόματα των δύο βασικών συνιδρυτών του: του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, ο οποίος αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση, και του Νίκου Μαλιάρα, καθηγητή Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της ορχήστρας. Οι δυο τους έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους στη διάσωση και προβολή της ιστορικής ελληνικής μουσικής και στην αναθεώρηση της ευρέως διαδεδομένης άποψης ότι η κλασική μουσική και η όπερα «δεν ανήκουν στην παράδοσή μας», καθώς συναυλίες συμφωνικής μουσικής, παραστάσεις όπερας και οπερέτας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στα Επτάνησα και κατόπιν στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα και μέχρι περίπου τα μέσα του 20ού αιώνα, πολύ πριν αναπτυχθούν άλλα είδη μουσικής.

Στο Διαδίκτυο

Η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», όπως ονομάζεται το νέο σύνολο, στηρίζεται αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια και αξιοποιεί νέους επαγγελματίες μουσικούς. Θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση της νεοελληνικής έντεχνης δημιουργίας, με σκοπό να την προβάλλει όσο της αξίζει στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μέσα από συναυλίες αλλά και ηχογραφήσεις, οι οποίες, μάλιστα, θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο (youtube, soundcloud) χάρη σε συνεργασίες που υπάρχουν ήδη αλλά και οι οποίες θα προκύψουν με διεθνείς φορείς διαδικτυακής διαχείρισης ηχητικού σήματος. Σημαντικό μέρος των έργων που θα εκτελούνται από την ορχήστρα έχει ανακαλυφθεί και αποκατασταθεί από τη μουσικολογική έρευνα που υλοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει έργα συμφωνικής μουσικής, έργα φωνητικής μουσικής, καθώς και έργα μουσικής δωματίου που θα εκτελούνται από μικρότερα σύνολα συγκροτούμενα από τα μέλη της. Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν πάντοτε τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, τα οποία, παρ’ όλη την αξία τους, είναι ελάχιστα γνωστά στο ελληνικό κοινό. Φιλοδοξία της ορχήστρας είναι να επιτελέσει σημαντικό πολιτιστικό έργο στον χώρο της ελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας και, παράλληλα, να λειτουργήσει συμπληρωματικά αλλά όχι ανταγωνιστικά προς τις υπάρχουσες ελληνικές ορχήστρες.

Εδρα του νέου συνόλου θα είναι ο Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Αρτεμις» στον Αλιμο. Ωστόσο, συναυλίες θα πραγματοποιούνται και σε άλλες αίθουσες στην Αθήνα, όπως επίσης σε πόλεις της περιφέρειας, εφόσον αυτές διαθέτουν επαρκείς υποδομές, όπως επίσης στο εξωτερικό.

Η πρώτη συναυλία έχει οριστεί για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 20.30 και περιλαμβάνει έργα Μάντζαρου, Παδοβά και Ροδοθεάτου, ενώ ακολουθεί στις 4 Δεκεμβρίου η συναυλιακή παρουσίαση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ.

​​Πληροφορίες: Τζωρτζίνα Μερεντίτη, 6982-901.813, [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή