Καταφύγιο στον χρυσό βρίσκουν οι Γερμανοί

Καταφύγιο στον χρυσό βρίσκουν οι Γερμανοί

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η ζήτηση για χρυσό στη Γερμανία και μάλιστα ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες αγοράζουν χρυσό, θεωρώντας το πολύτιμο μέταλλο ασφαλή επένδυση σε ταραγμένους καιρούς. Η αβεβαιότητα και τα αρνητικά επιτόκια έχουν οδηγήσει σε επίπεδο ρεκόρ τις επενδύσεις γερμανικών νοικοκυριών σε ράβδους χρυσού και σε αποταμιευτικά προϊόντα που επενδύουν στο πολύτιμο μέταλλο.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από την τριμηνιαία έκθεση του World Gold Council, όπου διαπιστώνεται εισροή κεφαλαίων σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε χρυσό. Μάλιστα, η εισροή αυτή αφορά κυρίως την Ευρώπη, όταν η ζήτηση για χρυσό για τεχνολογία, κοσμήματα κ.λπ. παγκοσμίως είναι πτωτική.

«Στο παρελθόν πιστεύαμε πως οι πελάτες μας είναι συνήθως εύποροι που έχουν περάσει τα πενήντα. Ομως έχουμε πελάτες που είναι μικροεπενδυτές και αγοράζουν ασημένια νομίσματα», λέει στην Deutsche Welle ο κ. Ολιβερ Χόισουχ, επικεφαλής εμπορίας πολύτιμων μετάλλων στην Degussa, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία αγοραπωλησίας χρυσού. Παραδοσιακά, ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε ταραγμένους καιρούς. Η πτώση των επιτοκίων δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό λόγο για την άνοδο της ζήτησης για χρυσό. Το ακαθάριστο ποσοστό αποταμίευσης ήταν στη Γερμανία το 2015 27,3% του ΑΕΠ, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το 1975, εάν εξαιρέσει κανείς το 27,6% του 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Καθώς η ΕΚΤ μείωνε τα επιτόκια δανεισμού, ιδιαίτερα από το φθινόπωρο του 2013 και μετά, υποχωρούσαν και οι αποδόσεις των ομολόγων. Παραδοσιακά η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων στρέφει τους επενδυτές προς τον χρυσό. Οι έμποροι χρυσού επαναλαμβάνουν στους πελάτες τους πως ο χρυσός θα διατηρήσει την αξία του στο μέλλον (πρόβλεψη που είναι αμφισβητήσιμη όπως όλες οι προβλέψεις) και τονίζουν ότι τα αποθέματα χρυσού είναι πεπερασμένα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδιωτικού γερμανικού πανεπιστημίου Στάινμπας, περίπου το 25% των Γερμανών έχει επενδύσει την τελευταία διετία σε χρυσό. Κατά μέσον όρο, οι ιδιώτες δαπάνησαν 4.200 ευρώ για να αγοράσουν χρυσό. Η ποσότητα χρυσού που κατέχουν τα γερμανικά νοικοκυριά ανήλθε το 2016 στο επίπεδο ρεκόρ των 8.672 τόνων. Το 93% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Στάινμπας απάντησε ότι ο χρυσός είναι «ασφαλές λιμάνι» και το 90% των ερωτηθέντων εκτίμησε πως η αξία του χρυσού θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή του χρυσού θα έχει αυξηθεί στα 1.450 δολάρια η ουγγιά στα τέλη του 2017, από περίπου 1.250 δολάρια η ουγγιά στα τέλη του 2016. Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank, η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί το 2017. Στηρίζουν την πρόβλεψή τους στο γεγονός ότι η πολιτική των κυριότερων κεντρικών τραπεζών θα παραμείνει επεκτατική το 2017, συνεπώς θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο οι αποδόσεις των ομολόγων, κάτι που ευνοεί τον χρυσό, ένα είδος επένδυσης που δεν έχει σταθερή απόδοση όπως τα ομόλογα. Δεύτερος λόγος για την ενίσχυση της τιμής του χρυσού τους επόμενους μήνες είναι η γενικευμένη πολιτική αβεβαιότητα που οφείλεται στην εκλογή Τραμπ αλλά και στις πολλές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη – στην Ιταλία το δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο, στην Ολλανδία βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο και γενικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν έναν τελευταίο λόγο που τονώνει τη ζήτηση για χρυσό.

Η απόφαση των Βρετανών τον Ιούνιο να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα φαίνεται πως ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για χρυσό στη Γερμανία. Επίσης, η πτώση των επιτοκίων δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια ίσως να αποτελεί ακόμη σημαντικότερο παράγοντα για τη στροφή των Γερμανών στον χρυσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή