Προσωρινή κατάπαυση πυρός στο θέμα της Εθνικής

Προσωρινή κατάπαυση πυρός στο θέμα της Εθνικής

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή είναι η κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της διοίκησης της Εθνικής. Το Ταμείο, μετά και την παρέμβαση του SSM, δεν πήρε απόφαση να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αντικατάσταση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο, εξακολουθεί να προετοιμάζεται, καταρτίζοντας λίστες πιθανών υποψηφίων και για τις δύο θέσεις. Οταν είναι έτοιμο, θα οριστικοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του. Εξάλλου, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο SSM στην επιστολή του αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα αντιδράσει σε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αλλαγή προέδρου, δηλαδή την αντικατάσταση του κ. Θωμόπουλου. Δεν θεωρεί ότι είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά θα μπορούσε να τη δεχθεί ως μια λύση προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Διατυπώνει, ωστόσο, επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο αλλαγής διευθύνοντος συμβούλου.

Με στόχο να ανακτήσουν στο μέλλον κάποια από τα δανειακά κεφάλαια που έχουν χορηγήσει στον κλάδο της χαλυβουργίας, αναμένονται εξελίξεις από τις πιστώτριες τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κινηθούν με βάση τα αποτελέσματα έκθεσης βιωσιμότητας που συντάχθηκε από ξένο οίκο για να καταγραφεί η σημερινή κατάσταση στον κλάδο. Τα δάνεια των τριών χαλυβουργικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ. Η εγχώρια ζήτηση από 2,5 εκατ. τόνους το 2007 έχει βυθιστεί σήμερα στους 300.000 τόνους, λόγω της πτώσης της οικοδομής και της στασιμότητας των μεγάλων δημοσίων έργων.

Αποτελέσματα από Eurobank

Η Eurobank παίρνει σήμερα τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μια καλή εικόνα για την τράπεζα, με αύξηση των κερδών μετά από φόρους αλλά και σημάδια βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων, κάτι που θα επιτρέψει τη «χαλάρωση» των προβλέψεων. Βελτίωση αναμένεται και στο μέτωπο των καταθέσεων λόγω του περιορισμού των κεφαλαιακών ελέγχων. Την επόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη θα λάβει η Εθνική Τράπεζα, ανακοινώνοντας τις οικονομικές επιδόσεις της στις 23 Νοεμβρίου, ενώ ακολουθεί στις 30 Νοεμβρίου η Alpha Bank.

Νέο μέλος στην ομάδα διαπραγμάτευσης

Το δικό της «κουαρτέτο» απέκτησε η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και αυτό διότι όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκε ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας ο κ. Γιώργος Σταθάκης, αλλά προστέθηκε και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου (φωτ.). Ο κ. Σταθάκης, που πλέον είναι υπουργός Ενέργειας, κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου Οικονομίας και Ανάπτυξης είχε υποστηρίξει ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στη διαπραγματευτική ομάδα.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για Εθνική Ασφαλιστική

Κινητικότητα εμφανίζεται τελευταία στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι υπάρχουν οι πρώτες κρούσεις σε πιθανούς επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητικότητα δεν είναι άνευ περιεχομένου, αλλά πηγές από τη διοίκηση εξηγούν ότι είναι κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα. Καθοριστικό βήμα θα είναι το άνοιγμα των data rooms για ενδελεχή εξέταση από ενδιαφερόμενους αγοραστές των οικονομικών στοιχείων της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αναβολή της απόφασης για πώληση. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε, όπως σημειώνουν, την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος που θα δημιουργούσε και θετικό κλίμα για τις τράπεζες. Κάτι δηλαδή σαν έκπληξη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή