Φυγή πολυεθνικών από τη Βενεζουέλα

Φυγή πολυεθνικών από τη Βενεζουέλα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες πολυεθνικές προχωρούν σε πώληση των δραστηριοτήτων τους στη Βενεζουέλα, ώστε να αποφύγουν τη διαρκή αύξηση του πληθωρισμού και την ένδεια σε πρώτες ύλες. Εξι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική εταιρεία General Mills και η πετρελαϊκή Harvest Natural Resources, έχουν πωλήσει τις δραστηριότητές τους και μάλιστα στο ήμισυ της εκτιμώμενης αξίας τους, σύμφωνα με έγγραφα και συνεντεύξεις που συνέλεξε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα, η αμερικανική Dana πούλησε πέρυσι τις δραστηριότητές της στην εγχώρια εταιρεία Manufacturing and Logistics Solutions χωρίς να λάβει οικονομικά ανταλλάγματα.

Εν τω μεταξύ, δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ειδών προσωπικής υγιεινής, η Clorox και η Kimberly-Clark Corporation επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στη Βενεζουέλα εξαιτίας κυρίως της νομισματικής αστάθειας, του καλπάζοντος πληθωρισμού και της έλλειψης πρώτων υλών.

Η διοίκηση της Clorox, που έχει ήδη αποσύρει την παραγωγή της από το 2014, εκτιμά ότι οι συνθήκες επιχειρηματικότητας στη Βενεζουέλα δεν είναι πλέον βιώσιμες. Πρόκειται, μάλιστα, για δύο εταιρείες, οι οποίες σύμφωνα με εντολή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχουν εθνικοποιηθεί μετά την απόφασή τους να αποσυρθούν από τη χώρα λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης. Απευθυνόμενος μάλιστα στην εταιρεία Kimberly-Clark Corporation, ο υπουργός Απασχόλησης της Βενεζουέλας, Οβάλντο Βέρα, δήλωσε ότι η εν λόγω εταιρεία οδηγεί χιλιάδες εργαζομένους στον δρόμο.

Σε μία άλλη περίπτωση, η εταιρεία Corimon, με έδρα το Καράκας, προχώρησε στην εξαγορά της Bridgestone Corp., που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ελαστικών παγκοσμίως. Η Corimon θα εξακολουθήσει να παράγει ελαστικά διατηρώντας το εμπορικό σήμα της Firestone.

Η φυγή των πολυεθνικών θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να απομονώσει περαιτέρω την οικονομία της Βενεζουέλας, η οποία ήδη ταλανίζεται από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την κρίσιμη πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαδούρο, καταδικάζει τον οικονομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ, στις οποίες επιρρίπτει ευθύνες για τα δεινά της χώρας. Διατείνεται μάλιστα ότι οι εταιρείες στη χώρα σκοπίμως επιβραδύνουν την παραγωγή τους προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή