Επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος

Επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Συμβαίνει συχνά, μια θετική εξέλιξη να χρωματίζεται αρνητικά στην αντίληψή μας επειδή οι άνθρωποι των κομμάτων, κυρίως όμως της κυβέρνησης, προσπαθούν να μας κάνουν να σκεφτούμε με τον δικό τους τρόπο.

Προχθές, για παράδειγμα, η Στατιστική έδωσε την εκτίμησή της για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η εξέλιξη είναι ευχάριστη. Και γιατί το ΑΕΠ φόρεσε θετικό πρόσημο και γιατί η διακύμανση είναι σημαντική.Υστερα από τρία τρίμηνα ύφεσης (με ένα μόνον τρίμηνο να γυρνά θετικά), το ΑΕΠ χωρίς πληθωρισμό και μετά τις απαραίτητες διορθώσεις αυξήθηκε κατά 1,5% έναντι του ιδίου τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς.

Επ’ αυτού, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έσπευσε να προεξοφλήσει το τέλος της «οκτάχρονης» και «μνημονιακής» ύφεσης, για την οποία ευθύνονται –μα, βεβαίως– οι προηγούμενοι. «Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008», επί του οποίου θα μπορούσε κανείς να υπενθυμίσει στον κ. Τζανακόπουλο ότι το τρίτο τρίμηνο του 2007 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί με ρυθμό 4%· και όμως, έξι μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2008, ξεκίνησε η μεγάλη ύφεση. Η ευαισθησία της ελληνικής οικονομίας υπήρξε τρομακτική, αφού είχαμε 22 συνεχόμενα τρίμηνα, δηλαδή 66 μήνες, ύφεσης (μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2010, μετά την εκλογή Παπανδρέου καταγράφηκε μικρή άνοδος!) μέχρις ότου αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα και οι εντυπωσιακές αδυναμίες.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι «θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά» και στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η «επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει τη σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη».

Ο κ. Τζανακόπουλος οφείλει να είναι πιο προσεκτικός. Εμφανίζεται να πιστεύει ο ίδιος –όπως απρόσεκτα κάνουν και πολλοί αναλυτές– πως ήταν η πρώτη φορά που γυρίσαμε σε θετικό έδαφος. Αυτό δεν είναι σωστό.

Ηδη από το πρώτο τρίμηνο του 2014 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,6%. Στην περίοδο εκείνη καταγράφηκαν έξι τρίμηνα, δηλαδή ενάμισι έτος ή 18 μήνες, στη διάρκεια των οποίων η οικονομία είχε γυρίσει θετικά.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2015, που είναι και η περίοδος με την οποία συγκρίνουμε το ανακοινωθέν πρόσφορο αποτέλεσμα, η οικονομία έπεφτε και πάλι στην ύφεση, με το ΑΕΠ να κάνει βουτιά μέχρι το -2,2%. Οι παλινωδίες των πρώτων μηνών διακυβέρνησης Τσίπρα, η ταχύτατη απώλεια καταθέσεων κι εμπιστοσύνης, η νέα κρίση των τραπεζών, η επιστροφή στον ζουρλομανδύα του μνημονίου και, κυρίως, η στενωπός των κεφαλαιακών ελέγχων έριξαν την οικονομία σε ύφεση που κράτησε μέχρι και τα μέσα του 2016. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την άνοιξη, τουλάχιστον, για να βεβαιωθούμε ότι βγήκαμε από το πολύ πρόσφατο τούνελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή