Καβουρόπετρα: σεβίτσε καλύτερο απ’ της Αθήνας

Καβουρόπετρα: σεβίτσε καλύτερο απ’ της Αθήνας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέση: ∆ίπλα στο ναυπηγείο της Planaco στο λιμανάκι της Καβουρόπετρας, στον δρόμο προς Σουβάλα, σαν να λέμε στο πουθενά, ο Βασίλης Μπέσης και η σύζυγός του Ελένη Κάππου άνοιξαν πριν από περίπου 40 χρόνια μια ταβέρνα με φρέσκο ψάρι, μεζέδες, κρεατικά της ώρας και μαγειρευτά.

Η ατμόσφαιρα: Απλής, λαϊκής ταβέρνας. Το καλοκαίρι σε μια απλάδα με θέα το λιμανάκι και Σαρωνικό, το χειμώνα μέσα σε μια περιποιημένη αίθουσα.

image

Το φαγητό: Τη δεύτερη, πιο εξωστρεφή φάση της, η ταβέρνα την περνά τα τελευταία χρόνια που το μαγαζί ανέλαβε ο γιος τους Παναγιώτης, με σπουδές μαγειρικής και εύλογη αγάπη για τις νέες τάσεις. Ο κορμός δεν άλλαξε, απλώς προστέθηκαν μαγειρικές που τόνωσαν τον θαλασσινό χαρακτήρα του μαγαζιού.

Ετσι, δίπλα στα μεγάλα και τα μικρά ψάρια, του τηγανιού και της σχάρας (ό,τι δοκίμασα ήταν ψημένο με ακρίβεια), φτιάχνουν σαρδέλες γεμιστές με σκορδο-μαραθοριζο-κρέμμυδα και μυρωδικά, τηγανητές ουρές πεσκανδρίτσας (περασμένες από ένα αφράτο καλαμποκένιο κουρκούτι) με ελαφριά σκορδαλιά, κατσούλες (αιγινήτικο ψάρι που τελειώνει η εποχή του οσονούπω) φιλεταρισμένες, καλοτηγανισμένες και σερβιρισμένες με τσιπς σκόρδου και δεντρολιβανάτη σάλτσα ντομάτας σαν σαβόρο (η συνταγή παραπέμπει στον τρόπο που τις μαγείρευαν παλιά οι ντόπιοι), γαύρο ελαφρομαρινάτο ζουμερό, κουσκουσάκι γιουβέτσι με καραβιδοουρά (κατεψυγμένη).

Καβουρόπετρα: σεβίτσε καλύτερο απ’ της Αθήνας-1

Εξοχο το σεβίτσε μπαρμπουνιού. Μόνο στον Λαζάρου έχω φάει τόσο φρέσκο, καλοφιλεταρισμένο και ωραία αρτυμένο (λάδι, λεμόνι, χοντρό αλάτι) μπαρμπούνι. Είναι, βλέπετε, ψαρομάνα η Αίγινα και το φρέσκο ψάρι το ατού της – ειδικά τον χειμώνα που βγαίνουν οι ανεμότρατες. Ο φρέσκος μαριναρισμένος σολομός τύπου gravlax (σ.σ. σκανδιναβική συνταγή) θα μπορούσε να λείπει. Θα μπορούσαν ίσως να λείπουν και τα κρεατικά και να αποκτήσει ταυτότητα ξεκάθαρη το μαγαζί – αυτό το τελευταίο το παίρνω πίσω, διότι φαντάζομαι πως μια ταβέρνα εκτός Αθηνών για να δουλέψει πρέπει να προσφέρει ευρεία ποικιλία εδεσμάτων.

Ο λογαριασμός: Περίπου 20-25€/άτομο (εκτός κι αν πάρετε μεγάλα ψάρια).

Η κάβα: Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει λίγα αλλά ωραία ελληνικά κρασιά, σε φιλικές τιμές (το ακριβότερο κοστίζει 27€ – το ίδιο κρασί το έχω βρει σε αθηναϊκό εστιατόριο 45€!).

Επιπλέον πληροφορίες: Τον χειμώνα το μαγαζί ανοίγει Παρασκευή-Κυριακή, από το μεσημέρι και τις αργίες.

Καβουρόπετρα,

Λιμανάκι Καβουρόπετρας, Αίγινα,

Τηλ. 22970-23.001.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή