ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα - Μέρκελ: Δε θα υπάρξει επιστροφή σε έναν κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αποκλειστικές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, λίγο πριν την άφιξή του στο Βερολίνο έδωσε στη δημοσιότητα το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche.

«Δε θα υπάρξει επιστροφή σε έναν κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση», είναι το μήνυμα που στέλνουν αμφότεροι οι ηγέτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξαν στις κοινές δηλώσεις τους ότι «υπάρχει χρέος προς τις εταιρείες και τους πολίτες, καθώς και προς ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία για διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας».

Ο Μ. Ομπάμα και η Α. Μέρκελ σχολίασαν, επίσης ότι οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να δομήσουν την παγκοσμιοποίηση με βάση τις αξίες και τις ιδέες τους.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν από κοινού την άποψη στο Wirtschaftwoche ότι οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές και οι αγρότες στις ΗΠΑ και τη Γερμανία θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από τη σύναψη της συμφωνίας για το εμπόριο TTIP, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις σε μία χώρα επηρεάζουν και τα άλλα κράτη με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η θέσπιση κανόνων, όπως αυτών που συμφωνήθηκαν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Στο δημοσίευμα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισαν ότι «είμαστε ισχυρότεροι όταν εργαζόμαστε μαζί», υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία είναι πιο σημαντική στην παρούσα συγκυρία, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα και οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Τέλος, ο Ομπάμα και η Μέρκελ ανέφεραν ότι και οι δύο θα υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο, ώστε να γίνεται σεβαστό σε όλον τον πλανήτη ως προαπαιτούμενο για την σταθερότητα και την ευημερία.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ