«Οχι» Βερολίνου σε απομείωση του χρέους

«Οχι» Βερολίνου σε απομείωση του χρέους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση ήταν η απάντηση του Βερολίνου και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, στην τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, κ. Μπ. Ομπάμα, περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες πως «όποιος λέει ότι “θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας” προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία». Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Δεκεμβρίου θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καθοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε, σύμφωνα με την εφημερίδα Neue Presse, ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να γίνει ανταγωνιστική. Παράλληλα, σημείωσε ότι μία απομείωση του χρέους θα αποδυνάμωνε το κίνητρο για προσαρμογή του προϋπολογισμού.

Η αρνητική αντίδραση, όμως, της Γερμανίας στις πιέσεις του κ. Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήρθε και από στέλεχος προσκείμενο στην καγκελάριο, κυρία Αγκελα Μέρκελ. Η γερμανική εφημερίδα Βild ανέφερε ότι «η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με τη Μέρκελ. Το βράδυ, όμως, κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο». Και προσέθετε πως ένα έμπιστο πρόσωπο της καγκελαρίου φέρεται να είπε πως «δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει».

Ο κ. Ομπάμα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα μετέβη στο Βερολίνο. Αργά χθες το βράδυ, αναμενόταν να έχει ανεπίσημο δείπνο με την καγκελάριο στο ιστορικό ξενοδοχείο Adlon, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στ. Ζάιμπερτ. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πολιτικές συνομιλίες με την κυρία Μέρκελ και κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ απόψε η κυρία Μέρκελ θα παραθέσει στον Αμερικανό πρόεδρο δείπνο στην καγκελαρία.

Πέραν αυτών, ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε χθες πως το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσει τον Δεκέμβριο (στις 5 του μήνα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup) την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας. Από το Λονδίνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «η νυν ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ότι «τον Δεκέμβριο πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος».

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει με «λίγο περισσότερη συμπάθεια» το επιχείρημα να επιτραπεί στην Ελλάδα να έχει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα μελλοντικά πρωτογενή της πλεονάσματα. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει για μία δέσμευση αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Προς το παρόν, προσέθεσε, η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. «Το ερώτημα είναι τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο διάστημα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα επιμένει στην αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και μετά. Και συγκεκριμένα, επιδιώκει τη μείωση των στόχων από το επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ στην περιοχή του 2 – 2,5% του ΑΕΠ. Το θέμα θα συζητηθεί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή