Περιφρούρηση της πορείας του Πολυτεχνείου με «οδηγό» το σχέδιο για Ομπάμα

Περιφρούρηση της πορείας του Πολυτεχνείου με «οδηγό» το σχέδιο για Ομπάμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εγρήγορση παραμένει και σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο επεισοδίων στην αποψινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν το τελευταίο διήμερο στα μέτρα για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκονται και σήμερα επί ποδός. Η εντολή που έχουν λάβει είναι να περιορίσουν τη δράση των ομάδων αντιεξουσιαστών που θα θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές, το «σχέδιο Β» της ΕΛ.ΑΣ. είναι να κατευθύνει τους αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια και να περιορίσει εκεί τα όποια επεισόδια σημειωθούν.

Η διαχείριση, εξάλλου, του Black Block στην πορεία κατά της επίσκεψης Ομπάμα θεωρήθηκε επιτυχημένη και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός». Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί των ΜΑΤ πήραν εντολή να δημιουργήσουν κλοιό γύρω από τις ομάδες κουκουλοφόρων, μπροστά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, με συνέπεια οι κουκουλοφόροι να εγκαταλείψουν μολότοφ και άλλα πολεμοφόδια φοβούμενοι πιθανή σύλληψή τους. Στο σημείο βρέθηκαν άθικτες βόμβες μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, που οι νεαροί θα χρησιμοποιήσουν για να διασπάσουν τον φραγμό, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής. Αντ’ αυτού και λόγω της σχετικά μικρής προσέλευσης διαδηλωτών, οι ομάδες των αναρχικών αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα Εξάρχεια και να περιορίσουν τη δράση τους στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο.

Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το βράδυ της Τρίτης, το κτίριο του Πολυτεχνείου μετά την έναρξη της καθιερωμένης διαδήλωσης θα εκκενωθεί και οι είσοδοί του θα φυλάσσονται από διμοιρίες των ΜΑΤ. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και πέρυσι, χρονιά κατά την οποία δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Δεν αναμένονται προληπτικές προσαγωγές από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας παρά μόνον έλεγχοι για κρυμμένες μολότοφ κατά μήκος της διαδρομής απ’ όπου θα περάσει η πορεία. Στη διάρκεια ενός τέτοιου «προελέγχου» εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη σακίδιο με επτά μολότοφ.

Σε έξι συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, οι περισσότεροι ηλικίας 20 έως 22 ετών. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση ενός 52χρονου που αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε σε ανακριτή, και μιας 17χρονης. Από τους υπόλοιπους τέσσερις ξεχωρίζει η περίπτωση 22χρονου, που έχει πρόσφατα συμμετάσχει στην κατάληψη του κτιρίου της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και του ραδιοφωνικού σταθμού στο Νέο Ηράκλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή