Θαυμασμός Ομπάμα για τα μνημεία του Ιερού Βράχου

Θαυμασμός Ομπάμα για τα μνημεία του Ιερού Βράχου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πώς χρηματοδότησε ο Περικλής τα έργα της Ακρόπολης;» ήταν μία από τις ερωτήσεις που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ελένη Μπάνου, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, η οποία ανέλαβε να ξεναγήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Αν και το μνημείο δεν αποτέλεσε τελικά το φυσικό φόντο της ομιλίας του, καθώς τα σχέδια άλλαξαν και από την Πνύκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ο Ομπάμα δεν λησμόνησε να τονίσει ότι ένας από τους λόγους που ήθελε να επισκεφθεί την Ελλάδα ήταν για να δει από κοντά την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

Για να απαντήσει στην ερώτηση του Αμερικανού προέδρου, η κ. Μπάνου διηγήθηκε την ιστορία του συμμαχικού ταμείου της Δήλου και όπως μας λέει, άκουγε με προσοχή και ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης. Εμφανώς άνετος και χαλαρός, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν «διαβασμένος», σημειώνει η αρχαιολόγος, και χωρίς να κάνει πολλές ερωτήσεις έδειξε τον θαυμασμό του για τα μνημεία του Ιερού Βράχου.

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ έμαθε μόλις πριν από τρεις ημέρες ότι θα ξεναγήσει τον απερχόμενο πλανητάρχη, αλλά η αρχική συστολή της εξαφανίστηκε μόλις τον συνάντησε στην είσοδο του μνημείου. Μαζί ανέβηκαν το μονοπάτι που οδηγεί στον λόφο, κάνοντας μια στάση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

«Ηταν ευγενέστατος, πολύ ανθρώπινος και προσηνής. Η άνεσή του με βοήθησε να χαλαρώσω», σημειώνει. Πάνω στον βράχο της Ακρόπολης του μίλησε για τις ιστορίες πίσω από τα μνημεία του χώρου και του περιέγραψε την πανοραμική τοπιογραφία της αρχαίας Αθήνας, ενώ ο ίδιος εκτίμησε τον καθαρό και περιποιημένο χώρο του μνημείου.

«Ηταν τιμή μου και ο ίδιος μού είπε πως ένιωθε μεγάλη τιμή να βρίσκεται εδώ, εννοώντας στην Ακρόπολη», τονίζει.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Φάνηκε ότι έχει γνώσεις για τον αρχαίο κόσμο και τα ελληνικά αγάλματα. Ηξερε για παράδειγμα ότι τα αγάλματα στην αρχαιότητα είχαν χρώματα», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος ξενάγησε τον Αμερικανό πρόεδρο για αρκετή ώρα στο μουσείο. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόλαβε και άλλαξε από το σπορ σύνολο της Ακρόπολης σε κοστούμι, ενδιαφέρθηκε για τα εκθέματα του μουσείου και άκουσε τον κ. Παντερμαλή να μιλάει για τα αετώματα του Παρθενώνα, τον Μέγα Αλέξανδρο, την αρχαία διπλωματία, την ιδεολογία και την επικράτηση των Αθηναίων. «Ηταν περισσότερο σαν διάλογος και περίπατος παρά σαν ξενάγηση», λέει ο επιφανής αρχαιολόγος και υπογραμμίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρθηκε για τις ψηφιακές αναπαραστάσεις του μουσείου, ρωτούσε για τις ομοιότητες μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης ελληνικής γραφής και θαύμασε τις Καρυάτιδες. «Είδε τις Καρυάτιδες και επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύμβολο. Του εξήγησα τον ρόλο που έπαιζαν στο κτίριο και του ανέφερα για εκείνη που λείπει στο Βρετανικό Μουσείο και μου είπε ότι γνωρίζει ακριβώς το θέμα», σημείωσε ο κ. Παντερμαλής. Πριν αποχωρήσει εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί ξανά το μουσείο με τη Μισέλ Ομπάμα και τα παιδιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή