Επίτροπος παραδέχθηκε ότι έλαβε «δώρο»

Επίτροπος παραδέχθηκε ότι έλαβε «δώρο»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μια φευγαλέα ματιά στον κόσμο του λόμπινγκ αποτελεί για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη η παραδοχή του επιτρόπου Γκίντερ Ετιγκερ ότι τον Μάιο μετέβη στη Βουδαπέστη με το ιδιωτικό τζετ του λομπίστα Κλάους Μάνγκολντ. Ο Μάνγκολντ έχει χαρακτηριστεί από την εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» ο «μίστερ Ρωσία της γερμανικής οικονομίας».

«Οι επίτροποι έχουν ρητή υποχρέωση να αρνούνται φιλοξενία και ακριβά δώρα από ιδιώτες. Περιμένουμε από τον πρόεδρο Γιούνκερ να θέσει αυστηρά ερωτήματα», είπε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στις Βρυξέλλες, Καρλ Ντόλαν. Ο Μάνγκολντ δεν είναι οποιοσδήποτε ιδιώτης, αλλά μέλος του Δ.Σ. των εταιρειών Daimler και TUI, καθώς και επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, από την εποχή που πρωθυπουργός του κρατιδίου ήταν ο Ετιγκερ.

«Αν θέλεις να κάνεις δουλειές στη Ρωσία και την Ανατολικη Ευρώπη, δεν μπορείς, πρακτικά, να τον παρακάμψεις», είπε η Νίνα Κάτσεμιχ της γερμανικής οργάνωσης LobbyControl. Η συνάντηση των δύο δεν καταγράφηκε στο επίσημο ημερολόγιο του επιτρόπου, ενώ το ερώτημα είναι ποιο ήταν το αντικείμενο του ταξιδιού στη Βουδαπέστη, πέρα από την επίσκεψη σε ουγγρικό εργοστάσιο της Daimler.

Η ουγγρική ιστοσελίδα 444 υποστηρίζει ότι οι Ετιγκερ και Μάνγκολντ μετέβησαν στην ουγγρική πρωτεύουσα για να συμβουλεύσουν τον πρωθυπουργό Ορμπαν πώς θα παρακάμψει τις έρευνες της Κομισιόν για παράνομες κρατικές ενισχύσεις στην επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου Paks II, έργου που θα κατασκευαστεί από τη ρωσική Rosatom με δάνειο 10 δισ. ευρώ από τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή