Το AKP διάκειται θετικά έναντι του Ντόναλντ Τραμπ

Το AKP διάκειται θετικά έναντι του Ντόναλντ Τραμπ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ώρες μετά τη διασφάλιση της εκλογικής επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, οπαδοί του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισαν να πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το εκλογικό αποτέλεσμα, βλέποντας σε αυτό ένα πλήγμα στο κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρούν ότι αντιμάχεται σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας τους. Οι αντιμουσουλμανικές κορώνες του νεοεκλεγέντος προέδρου δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν αυτό το κύμα υποστήριξης, καθώς τα αντιαμερικανικά αισθήματα έχουν αναζωπυρωθεί στη χώρα, ως αντίδραση στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ήταν υποκινούμενο και ενορχηστρωμένο από τις ΗΠΑ.

Θετικά αισθήματα απέναντι στην εκλογή Τραμπ φαίνεται να υπάρχουν και σε κύκλους του κυβερνώντος κόμματος, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με το θέμα. «Τα προεκλογικά σχόλια του Τραμπ αναφορικά με τους μουσουλμάνους μάς απογοήτευσαν, ωστόσο αυτά θα παραμείνουν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Η πραγματική πολιτική είναι διαφορετική. Νομίζω ότι θα υπάρξει πολύ καλύτερος διάλογος μεταξύ του προέδρου μας και του Τραμπ απ’ ό,τι με την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του AKP.

Μολαταύτα, το τι πολιτικές θα ακολουθήσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος στη Μέση Ανατολή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Ο Τραμπ έχει δηλώσει μονάχα ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και όχι να συμβάλει στην εκδίωξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, όπως επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, κάτι που είναι πιθανό να φέρει σε σύγκρουση τους δύο ηγέτες. Οι αντικρουόμενες απόψεις τους σε αυτόν τον τομέα δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι δύο άνδρες έχουν παρόμοιο ηγετικό στυλ, το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν βαθιά διχαστικό παρορμητικό λόγο. «Θα καθίσουν μαζί χωρίς καμία προσποίηση. Ο Μπερλουσκόνι ήταν κάπως έτσι», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για την καλή χημεία που είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών.

«Θα γίνουμε μάρτυρες ενός μήνα του μέλιτος μετά το τέλος της περιόδου Ομπάμα, όπου οι σχέσεις είχαν γίνει λίγο πικρές», δήλωσε ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και αναλυτής, αναφερόμενος στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. «Οσο προχωράμε, ωστόσο, θα δούμε σημεία απόκλισης», προσέθεσε, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές του Τραμπ θα ισχυροποιήσουν το συριακό καθεστώς, τους συμμάχους του και τη Ρωσία, κάτι που θα έρθει σε αντίθεση με τις πολιτικές που ακολουθεί η Αγκυρα από το 2011, στηρίζοντας τη συριακή αντιπολίτευση».

Επιπλέον, πεδίο τριγμών μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να είναι και το Παλαιστινιακό, με τον Τραμπ να έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει ενθέρμως το Ισραήλ, υποσχόμενος ότι η Ουάσιγκτον θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα της χώρας, καθώς και οι συνεργασίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με τον Τραμπ να δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει όσους Ευρωπαίους συμμάχους του δεν ξοδεύουν τα αναγκαία ποσά για την άμυνα της χώρας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή