Στο τραπέζι το «κούρεμα» των χρεών επιχειρήσεων σε τράπεζες και Δημόσιο

Στο τραπέζι το «κούρεμα» των χρεών επιχειρήσεων σε τράπεζες και Δημόσιο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενιαίο «κούρεμα» των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες και το Δημόσιο προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομίας για τη ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η πρόταση βασίζεται στην ενιαία αντιμετώπιση όλων των χρεών, χωρίς όρια και περιορισμούς, και αποτέλεσε τη συμβιβαστική αντιπρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην επιμονή των θεσμών να μην υπάρξουν εξαιρέσεις στις οφειλές που «κουρεύονται», όπως ο ΦΠΑ ή ο ΦΜΥ, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τον βασικό στόχο της δραστικής αντιμετώπισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Τη στροφή προς μια απλή και ενιαία λύση επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς, κάνοντας λόγο για «ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών», αλλά και για προσπάθεια έτσι ώστε «οι εξαιρέσεις από το “κούρεμα” να είναι εν δυνάμει οι μικρότερες δυνατές». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν από τη διαδικασία προκύπτει ότι το χρέος μιας επιχείρησης πρέπει να «κουρευτεί» π.χ. κατά 50% και σε αυτό συμφωνήσει το 60% των πιστωτών, η ιεράρχηση των οφειλών που θα «κουρέψει» το Δημόσιο θα εξετάζεται εσωτερικά από τη ΓΓΔΕ και δεν θα υπάρχει περιορισμός στον νόμο που θα μπλοκάρει την εξωδικαστική λύση. Η ΓΓΔΕ θα κρίνει εάν η διαγραφή θα αφορά πρόστιμα, προσαυξήσεις, βασική οφειλή ή παρακρατούμενους φόρους. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σταθάκη, «στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στα δημοσιονομικά».

Η σχετική πρόταση, που προβλέπει ότι το όποιο πιθανό «κούρεμα» αποφασίζεται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού για μια επιχείρηση θα είναι συνάρτηση της βιωσιμότητάς της, θα συζητηθεί σήμερα με τις τράπεζες, προκειμένου στη συνέχεια το νομοσχέδιο να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Αναγκαία πάντα συνθήκη για να ξεκινήσει η διαδικασία, δηλαδή για να μπορέσει μια επιχείρηση να ενταχθεί στον νόμο και να υποβάλει αίτηση στην ειδική ιστοσελίδα που θα ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, είναι η βιωσιμότητά της. Αυτή θα ελεγχθεί από δείκτες, που θα πιστοποιούν ουσιαστικά τη λειτουργική της κερδοφορία, δηλαδή ότι τα έσοδά της είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα, πριν από τον συνυπολογισμό των τόκων, των φόρων και των αποσβέσεων. Στόχος είναι να αποφευχθεί η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις που δεν έχουν τύχη να διασωθούν, μπλοκάροντας το σύστημα, και η έμφαση να δοθεί σε εκείνες που μπορούν μέσα από τη ρύθμιση των χρεών τους να επιβιώσουν. Οι επιχειρήσεις αυτές, μετά την υποβολή της αίτησης και αφού είναι λειτουργικά κερδοφόρες (το σύστημα δεν θα επιτρέπει καν την υποβολή αίτησης αν δεν πληρείται η συγκεκριμένη προϋπόθεση), θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

• Aυτές των οποίων η εξέταση της ρύθμισης θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, οι οποίες θα είναι κατά κανόνα οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και

• Aυτές των οποίων η ρύθμιση θα συναποφασίζεται στο τραπέζι του Μεσολαβητή ύστερα από συναντήσεις και συμφωνία με όλους τους πιστωτές.

Συζήτηση στο ΤΧΣ για ΕΤΕ-Πειραιώς

Οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες συζητήθηκαν κατά τις χθεσινές επαφές των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική πλευρά. Στη συνάντηση που μετείχε και ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γιώργος Μιχελής, συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά σημείωσε ότι μετά την εκλογή νέου προέδρου στον όμιλο Πειραιώς αλλά και τη γενικότερη αναδόμηση του Δ.Σ. της τράπεζας ανοίγει ο δρόμος και για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου, με ορίζοντα έως το τέλος του μήνα. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν αναλυτικά για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις και τη διένεξη του ΤΧΣ με τη διοίκηση της τράπεζας, καθώς και τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή