«Πυρ ομαδόν» ΔΟΕ κατά του WADA

«Πυρ ομαδόν» ΔΟΕ κατά του WADA

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκελετούς από τα… μπαούλα ανέσυρε η σύνοδος της Ενωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ντόχα. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των συνέδρων, όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις των «Αθανάτων» με τον Γκρεγκ Ρίντι, τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο. Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που ανήκουν στους «εκλεκτούς» της ηγεσίας, στηλίτευσαν αποφάσεις του WADA και, ιδιαίτερα, αυτή για την αποπομπή Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Εφτασαν, μάλιστα, σε σημείο να πουν ότι πρόεδρος του WADA πρέπει να είναι κάποιος «ουδέτερος».

Η χθεσινή συνεδρίαση άρχισε με τον πρόεδρο του WADA να ζητεί περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες αλλά αντί γι’ αυτές δέχθηκε ομαδική επίθεση από τους συνέδρους. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η απόφαση για αποπομπή των Ρώσων από το Ρίο. Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο σεΐχης Αχμάντ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ασκεί επιρροή στους «Αθανάτους» της Ασίας και της Αφρικής και, χάρη στη δική του υποστήριξη, εξελέγη πρόεδρος της ΔΟΕ ο Τόμας Μπαχ. Ο σεΐχης κατηγόρησε τους εκπροσώπους του WADA ότι παραλίγο να δημιουργήσουν προβλήματα στο Ολυμπιακό Κίνημα. «Ο Ολυμπισμός έχει υποφέρει πολλά από τα μποϊκοτάζ του 1980 και του 1984» τόνισε και έδωσε συγχαρητήρια στον Τόμας Μπαχ για την απόφασή του να μην αποβάλει τους «καθαρούς» Ρώσους.

Ο σεΐχης εξέφρασε την απορία του γιατί το δεύτερο μέρος της έκθεσης Μακλάρεν δεν δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τους Ολυμπιακούς αλλά αυτό θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο. Μάλιστα, ζήτησε να απομακρυνθεί ο Ρίντι από την ηγεσία του WADA και να μεταφερθεί η έδρα από τον Καναδά στη Γενεύη.

Η επίθεση του Αχμάντ αλ Φαχάντ αλ Σαμπάχ δεν ήταν η μοναδική. Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε ο Αλεχάντρο Μπλάνκο, πρόεδρος της Ο.Ε. της Ισπανίας αλλά και άλλοι «Αθάνατοι». Κατηγόρησαν τον Γκρεγκ Ρίντι ακόμα και για την απόφαση να βγάλουν μη εναρμονισμένο το εργαστήρι της Ντόχα, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο στην πόλη. Ετσι, ο πρόεδρος του WADA βρέθηκε σε… θέση άμυνας. Ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση της παράδοσης τους δεύτερου μέρους της έκθεσης Μακλάρεν, ενώ σε ό,τι αφορά την απόφαση για το εργαστήρι της Ντόχα υπογράμμισε ότι δεν έγινε εσκεμμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή