Καθησυχαστικός ο Κέρι στη σύνοδο για το κλίμα

Καθησυχαστικός ο Κέρι στη σύνοδο για το κλίμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη σκιά της εκλογής Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, μετέβη στην πόλη Μαρακές του Μαρόκου για να παρευρεθεί στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα. Η εκλογή Τραμπ άλλαξε τα δεδομένα της συγκεκριμένης συνόδου, διαλύοντας τις ελπίδες του Κέρι για μία θριαμβευτική παρουσία που θα συνέβαλε στο να αποφασιστούν τα τελευταία σημεία της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού, κλείνοντας επιτυχημένα αυτή την εξαιρετικά σημαντική χρονιά για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Στον αντίποδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη θέση να πρέπει να καθησυχάσει τους ομολόγους του αναφορικά με τη νέα προεδρία της χώρας του, καθώς η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ φέρνει ένα σύννεφο αβεβαιότητας και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω των αμφιλεγόμενων σχετικών δηλώσεών του, όπως ο χαρακτηρισμός της κλιματικής αλλαγής ως «απάτης», και της υπόσχεσής του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την παρισινή συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Κέρι παρακίνησε όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή ως μία άμεση απειλή, υπογραμμίζοντας την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το λιώσιμο των πάγων, οι ισχυρές καταιγίδες και ο πολλαπλασιασμός των πλημμυρών. «Ενώ δεν μπορώ να προβλέψω τι πολιτικές θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς μας πρόεδρος, θα σας πω αυτό: Οσο καιρό μετέχω στη δημόσια ζωή, ένα από τα πράγματα που έχω μάθει είναι ότι μερικά θέματα δείχνουν λίγο διαφορετικά όταν αναλάβεις την εξουσία, απ’ ό,τι έδειχναν κατά την προεκλογική περίοδο», δήλωσε επιπλέον ο Κέρι αναφορικά με τον Τραμπ, θέλοντας να καθησυχάσει ένα κοινό που βλέπει την περιβαλλοντικά ευαίσθητη κληρονομιά του Μπαράκ Ομπάμα να χάνεται.

Η συμφωνία του Παρισιού τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου, τέσσερις μόλις μέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, και η σύνοδος στο Μαρόκο ήταν κατά κάποιο τρόπο ο επίσημος εορτασμός για τη συμφωνία. Κύριοι στόχοι της συμφωνίας είναι η σταδιακή κατάργηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το δεύτερο μισό του αιώνα και ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη αρκετά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Οι ΗΠΑ προσήλθαν στη σύνοδο με ένα πλάνο που είχε ετοιμαστεί πολύ πριν από την εκλογή Τραμπ, το οποίο κάνει λόγο για βαθιά απεξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 80% από τα επίπεδα του 2005.

Στο μεταξύ, η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εμφανίστηκε αποφασισμένη να μείνει πιστή στις υποσχέσεις της περί συμβολής της στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ενώ δεν έλειψαν και οι παραινέσεις προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να αναθεωρήσει τις θέσεις του. «Οντας η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου, η στήριξη των ΗΠΑ είναι απαραίτητη. Πρέπει να περιμένουμε ότι θα πάρουν μια έξυπνη και σοφή απόφαση», δήλωσε ο Λίου Ζενμίν της κινεζικής αντιπροσωπείας σε συνέντευξη Τύπου στο Μαρακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή