Ανίχνευση τάσεων αυτοκτονίας μέσω λογισμικού

Ανίχνευση τάσεων αυτοκτονίας μέσω λογισμικού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα ακόμη σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να προσφέρει τις «έξυπνες» υπηρεσίες του στους γιατρούς, καθώς μπορεί να αναλύσει τα προφορικά ή τα γραπτά λόγια ενός ανθρώπου και με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίσει αυτόματα, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%, αν αυτός έχει τάσεις αυτοκτονίας. Το υπολογιστικό πρόγραμμα, που διαθέτει ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης, αναπτύχθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής και ψυχιατρικής Τζον Πέστιαν του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό Suicide and Life-Threatening Behavior, δοκίμασαν το σύστημα σε 379 ασθενείς, που είτε είχαν τάσεις αυτοκτονίας, είτε ψυχικές διαταραχές αλλά χωρίς αυτοκτονικές τάσεις, είτε τίποτε από τα δύο. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το λογισμικό, που βασίζεται στη λεγόμενη «βαθιά μάθηση», ήταν ακριβές σε ποσοστό 93% στον εντοπισμό ενός ατόμου με τάσεις αυτοκτονίας και σε ποσοστό 85% στη διάγνωση ατόμων με ψυχικά προβλήματα αλλά χωρίς αυτοκτονική τάση. «Στον ιατρικό τομέα υπάρχει ήδη τεράστια υποστήριξη από την τεχνολογία, αλλά όχι τόσο στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Μόλις τώρα οι αλγόριθμοί μας αρχίζουν να γίνονται ικανοί να βοηθήσουν τους γιατρούς», δήλωσε ο Πέστιαν.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων και νέων στις ΗΠΑ που πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με νέες έρευνες και το γεγονός ότι συχνά η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών σε αυτήν την πληθυσμιακή μονάδα. Στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, τα κρούσματα κατάθλιψης αυξήθηκαν από 8,7% σε 11,3% στο διάστημα 2005 – 2014. Μεταξύ των ενηλίκων 18 – 25 ετών, το ποσοστό επίσης αυξήθηκε από 8,8% σε 9,6%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάγνωση και η αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες. Οι γονείς καλούνται σε εγρήγορση όταν διαπιστώνουν απώλεια βάρους, απόσυρση από την κοινωνική ζωή και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή