Ο γερμανικός τύπος προδικάζει το «όχι» του Βερολίνου προς Ομπάμα για το ελληνικό χρέος

Ο γερμανικός τύπος προδικάζει το «όχι» του Βερολίνου προς Ομπάμα για το ελληνικό χρέος

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γραμμή Σόιμπλε ως πάγια πολιτική του Βερολίνου απέναντι στο ελληνικό χρέος, φαίνεται να παρουσιάζει μερίδα του γερμανικού τύπου, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνεται μεταξύ άλλων πως  ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα προκειμένου να πιέσει το Βερολίνο για άμεση ελάφρυνση του χρέους και συμπληρώνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποτελέσει απλά τον κομιστή του μηνύματος προς την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεν είναι διατεθειμένη για κάτι τέτοιο.  Αντιθέτως, σχολιάζει το δημοσίευμα, η Μέρκελ επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα δάνεια προς την Αθήνα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο το Βερολίνο να αποσυρθεί από τη χρηματική βοήθεια, προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις στην Ευρώπη.

Τις θέσεις του Βερολίνου απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σύμφωνα με τη DW, είπε  «Λάβαμε υπόψη μας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέδειξε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους. Επ' αυτού, το Eurogroup συμφώνησε το Μάιο για ένα χάρτη πορείας ο οποίος ρυθμίζει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως, και για αργότερα, το 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα», μεταθέτοντας ουσιαστικά το συζήτηση για το χρέος για αρκετά αργότερα,

Αλλά και αναλυτές της Citigroup φαίνεται πως εκτιμούν ότι η επιρροή όσων είπε ο Ομπάμα είναι μικρή, σχολιάζοντας πως δεν θα πρέπει να προσβλέπουμε σε τελικές λύσεις στο «ελληνικό πρόβλημα». Σημειώνουν ακόμα ότι μπορεί να συμφωνηθούν ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του 2016 αλλά είναι επιφυλακτικοί για μία ουσιαστική αναδιάρθρωση η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τα μέσα του 2018.

Η στάση των Γερμανών απέναντι στις παραινέσεις του Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γίνεται ξεκάθαρη και στη  χθεσινή τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση εκδοτικού ομίλου στο Πάσσαου της Βαυαρίας, όπου σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Σόιμπλε εξακολουθεί να τηρεί κριτική στάση απέναντι σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δηλώνοντας «Οποιος πει τώρα, σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή