ΕΛΛΑΔΑ

Στην τελική ευθεία η δίκη για το Βατοπέδι μετά τις απολογίες Εφραίμ και Αρσενίου

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με τις απολογίες του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσενίου από τη Μονή Βατοπεδίου η δίκη με αντικείμενο πράξεις και παραλείψεις για τις ανταλλαγές ακινήτων της με το δημόσιο εισήλθε στην τελική ευθεία.

Ο ηγούμενος Εφραίμ που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα για τη υπόθεση των ανταλλαγών, κατά τη διάρκεια της απολογίας του αναφέρθηκε σε σειρά στοιχείων και δεδομένων, που υποστηρίζουν και συνηγορούν, όπως τόνισε, ότι η λίμνη Βιστωνίδα αλλά και παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν από αιώνες στη Μονή Βατοπεδίου.

Ο ηγούμενος αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση, υποστήριξε ότι ενήργησαν με την πεποίθηση της ιδιοκτησίας των εκτάσεων αυτών, και ότι έκαναν το έκαναν με τη βεβαιότητα ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στο Βατοπέδι.
Την ίδια θέση εξέφρασε απολογούμενος στη συνέχεια και ο μοναχός Αρσένιος παραθέτοντας αναλυτικά την ιστορική διαδρομή των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών φθάνοντας ως τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων ενώ και οι δύο τόνισαν πως με τις συμβουλές των νομικών και σε διαπραγματεύσεις με το δημόσιο προχώρησαν στις ανταλλαγές των επίμαχων ακινήτων.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Μονής επί των εκτάσεων που αντηλλάγησαν σύμφωνη ήταν η Ιερή Κοινότητα αλλά και το Πατριαρχείο.

Οπως είπε κατά την απολογία του πληγώθηκε αφάνταστα όταν διάβασε στο κατηγορητήριο, ότι αυτός έπεισε  τους κρατικούς αξιωματούχους  ότι η λίμνη είναι της Μονής. «Αν δεν το έκανα θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου», είπε, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι μοναχοί ήταν ενημερωμένοι από δικηγόρους για τις κινήσεις που γίνονταν.

Όσον αφορά τις επαφές τους με κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς είπε ότι: «Τους περισσότερους κατηγορούμενους τους είδα εδώ για πρώτη φορά. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίναμε σε εκπροσώπους της διοίκησης μετά από συμβουλές των δικηγόρων μας».

Ο ηγούμενος Εφραίμ πρόσθεσε ότι είχαν συναντήσει μαζί με τον Αρσένιο υπουργούς, αναφέροντας τους Απόστολο Φωτάδη επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επί Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ. Τσιτουριδης μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν .Έτσι πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί. Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση.  Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής. Γι αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν  εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής , ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ να φύγουμε από την περιοχή».

Καταλήγοντας ο ηγούμενος Εφραίμ εξέφρασε την πικρία του  για την εμπλοκή του στην υπόθεση, με όσα του αποδόθηκαν, λέγοντας όμως ότι πάλι τα ίδια θα έκανε για το καλό της Μονής. «Θυσιάζομαι κάθε μέρα εκεί  για το μοναστήρι και γενικά για το έθνος και έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει  στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά. Πηγαίναμε με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε  διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή . Για όλες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Μονής. Δηλώνω με πάση συνείδηση ότι έκανα το έργο μου. Πάλι και τώρα θα έκανα το ίδιο γιατί στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη αυτή ανήκει στη Μονή.»

«Λάθη μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι», τόνισε απολογούμενος, στη συνέχεια ο μοναχός Αρσένιος, προσθέτοντας, πως  πρόθεση τους ήταν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Μονής και πως ο,τι έκαναν το έκαναν με συμβιβαστική διάθεση.
Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, αφού περιέγραψε τη πορεία του μέχρι να γίνει μοναχός, είπε ότι μετά και από προτροπή του Πατριάρχη πήγαν σε γνωμοδοτικό συμβούλιο για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για την περιουσία της.

«Μας εξουσιοδότησε η γεροντία, πήγαμε και είδαμε τον κύριο Φωτιάδη στο Υπουργείο ,όπως κάνουν όλες οι Μονές. Μας είπε ότι είχε φόρτο εργασίας. Το θέμα δημιουργήθηκε μετά τον Αύγουστο του 2003 όταν κάποιοι από τους πολιτευτές άρχισαν να δημιουργούν θέματα....Πάντοτε είχαμε συμβιβαστική διάθεση .Όταν προχώρησε η διαδικασία οι δικηγόροι ήρθαν και μας είπαν πάλι να κάνουμε προσπάθεια συμβιβασμού μέχρι να πετύχουμε το δίκιο μας....Με προτροπή των συμβούλων μας πήγαμε να κάνουμε παράσταση στο ΝΣΚ....Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το ορυμαγδό των δημοσιευμάτων το 2008. Εμείς πάντα με καλή πίστη προσπαθούσαμε να βρούμε λύση και ζητούσαμε από το ελληνικό δημόσιο, όπως θέλει, να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Και ενώ περιμέναμε μία πρόταση για να κρατήσουμε τη διαχείριση ακούμε ότι «σεις πρέπει να φύγετε». Και μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο τρόπος αυτός είναι οι ανταλλαγές γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν οι αποζημιώσεις. Δεν μας άρεσε από την  αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κύριος Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή αυτής της λύσης...»

Όπως είπε  οι μοναχοί δεν πρόβαλαν συγκεκριμένες αξιώσεις. «Θα δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση του δημοσίου για τον περιορισμό των ακινήτων» κατέληξε.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ