Η ομιλία Τσίπρα για το Πολυτεχνείο και…ένα επεισόδιο “κορυφής” μεταξύ αντιπροέδρων

Η ομιλία Τσίπρα για το Πολυτεχνείο και…ένα επεισόδιο “κορυφής” μεταξύ αντιπροέδρων

6' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναφορά του πρωθυπουργού στην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία περί τα δημοσιονομικά με  την επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αποτέλεσε ένα από τα δύο κύρια πολιτικά χαρακτηριστικά της σημερινής ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η έκφραση ανησυχίας εκ μέρους των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διογκούμενη απαξίωση της πολιτικής, καθώς και για τις ακολουθούμενες κυβερνητικές επιλογές σε σειρά θεμάτων, ήταν το δεύτερο. Στο περιθώριο αυτών, καταγράφηκε αφενός η –αναμενόμενη και φυσιολογική εξαιτίας του χαρακτήρα που έχει το συγκεκριμένο κόμμα- απουσία της Χρυσής Αυγής από την ειδική συνεδρίαση, και αφετέρου η παρουσία μεγάλου αριθμού υπουργών: η ομιλία του πρωθυπουργού λειτούργησε ως συνήθως ως μαγνήτης για τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία κατά τ’ άλλα, ημέρες σαν τη σημερινή που είναι «κοινοβουλευτικού ελέγχου», απουσιάζουν μαζικά και επαναλαμβανόμενα, προκαλώντας εντονότατη δυσφορία στην εθνική αντιπροσωπεία.

Ο Αλ.Τσίπρας για το «ορόσημο»

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι ένα ορόσημο. Θα διανύσουμε την απόσταση που απομένει ώς εκεί αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε στα πόδια της την οικονομία και την κοινωνία και να ξαναδώσουμε στον λαό μας τα δικαιώματα, την κοινωνική προστασία και τις συνθήκες ζωής και εργασίας, που η σκληρή λιτότητα των προηγούμενων χρόνων τούς στέρησε», τόνισε μιώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κ. Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει μεταξύ άλλων ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει: «Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Δρόμο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα για πρώτη φορά με ορατό το τέλος της ανηφόρας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρις ότου αυτός ο τόπος επανέλθει σε συνθήκες σταθερότητας και κανονικότητας».

Σε μια προσπάθεια δε να συνδέσει τον αγώνα του Νοεμβρίου 1973 με τη σημερινή συγκυρία, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στη σημερινή εποχή της κρίσης, το περιεχόμενο της δημοκρατίας αφορά την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, την επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας». Και συνέχισε: «Η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα, έχει υποβαθμιστεί», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνησή μας ανέλαβε την εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της άγριας λιτότητας. Επίσης, υπό μια έννοια, ανέλαβε την εντολή να αποκαταστήσει και την τραυματισμένη δημοκρατία στον τόπο μας την εποχή των μνημονίων. Αυτό το προσπάθησε και το προσπαθεί από την πρώτη στιγμή. Η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης της πρώτης περιόδου αποτέλεσε, εκτός των άλλων, και μια παγκόσμια κραυγή και αποκάλυψη της αγνόησης της δημοκρατίας και της λαϊκής επιλογής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προς χάριν των νόμων της αγοράς και των χρηματιστηρίων. Ακόμα και η επιλογή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβρη του 2015 μετά τη συμφωνία, αποτέλεσε μια έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στη λαϊκή κρίση και στη δημοκρατία».

Η αντιπολίτευση

Δύο εκ των πολιτικών αρχηγών, οι πρόεδροι του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων επέλεξαν να είναι παρόντες και να μιλήσουν στην Ολομέλεια σήμερα.

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια και κούφιες διακηρύξεις» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στ.Θεοδωράκης για να προσθέσει: «Είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ήταν τότε. «Δουλειές, Παιδεία, Αξιοκρατία» είναι σήμερα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για «οικουμενική κυβέρνηση», σημείωσε: «Η χώρα βαδίζει την κατιούσα. Εάν αυτή την ώρα δεν προβληματιστούν οι άνθρωποι που ηγούνται των κομμάτων, θα καταστραφεί η χώρα».

Για «δημοκρατία που γερνάει» έκανε λόγο εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Νίκη Κεραμέως: «Οι νέοι σήμερα γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, γυρίζουν την πλάτη στους αντιπροσώπους της πολιτικής και αυτό είναι κάτι που όλους εμάς, το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας, πρέπει να μας προβληματίζει. Και έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό. Έχουμε όλοι ευθύνη για τη δημοκρατία που γερνάει. Ο αγώνας για την ποιότητα της δημοκρατίας μας πρέπει να είναι διαρκής» είπε η κυρία Κεραμέως.

Στην ανάγκη εγρήγορσης όλων αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ. Θεοχαρόπουλος: «Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, παγιδευμένη σε μία παρατεταμένη και βαθιά κρίση, απαιτείται εγρήγορση. Ταυτόχρονα, όλοι οι δημοκράτες πολίτες έχουμε χρέος να αντιταχθούμε και να απομακρύνουμε κάθε φασιστικό, ρατσιστικό και ξενόφοβο χαρακτηριστικό που εμφανίζεται στην ελληνική κοινωνία».

Ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση ο κ. Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) υπογράμμισε, αναφερόμενος στην προηγηθείσα ομιλία του κ. Τσίπρα: «Δεν ήρθε ο Πρωθυπουργός σήμερα, για να τιμήσει το Πολυτεχνείο και τους αγωνιστές του. Ήρθε αναζητώντας άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε δυο ημέρες τώρα στις ΗΠΑ και την πολιτική τους».

Η στάση της πλειοψηφίας

Στη σνεδρίαση έλαβε το λόγο και ο (νέος, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό) υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου: «Εχουμε χρέος να εμπιστευόμαστε και να βελτιώνουμε συνεχώς την Παιδεία μας, στηρίζοντας τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Το σχολείο σήμερα έχει ανάγκη να είναι ένα δημοκρατικό σχολείο, που να προετοιμάζει πολίτες του κόσμου. Είναι όμως, δημοκρατικό το σχολείο μας, τα πανεπιστήμιά μας; Στον βαθμό που κυριαρχεί η κουλτούρα της ανοχής, της συζήτησης και των επιχειρημάτων, είναι δημοκρατικά.

Στον βαθμό, όμως, που κυρίαρχα στοιχεία της καθημερινότητας των εκπαιδευτικών μας θεσμών είναι η αναζήτηση των εύκολων λύσεων, του αυταρχισμού, αλλά και μιας γραφειοκρατικοποιημένης μετάδοσης της γνώσης, τότε δεν είναι δημοκρατικά» είπε ο διάδοχος του κ. Φίλη και κατέληξε: «Το διακύβευμα σήμερα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ. Καλούμαστε όχι μόνο να υπερασπιστούμε την πληγωμένη δημοκρατία μας, αλλά και το ίδιο το ανθρώπινο πρόσωπο των κοινωνιών μας».

Στη συζήτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη ο κ. Γερ.Μπαλαούρας, επικρίνοντας μεταξύ άλλων τον κ. Θεοδωράκη για το περιεχόμενο της ομιλίας του.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ ο κ. Αθ. Παπαχριστόπουλος, τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση στη σημερινή περίοδο που έχει απαξιωθεί το πολιτικό προσωπικό, θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι πρέπει να υπάρξει πάταξη της διαφθοράς: «Οι πολίτες μας φτύνουν στο δρόμο όχι για για τα λάθος προγράμματα ή για τη λάθος ιδεολογία, αλλά γιατί μας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη κάποιους από εμάς» είπε.

Μικρό φραστικό επεισόδιο

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν, πάντως, και ένα μικρό φραστικό επεισόδιο ανάμεσα μάλιστα σε δύο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, με αντικείμενο την τήρηση του Κανονισμού ως προς την τήρηση του χρόνου ομιλίας. Πρωταγωνιστές ήταν η Γ’ και ο ΣΤ’ αντιπρόεδροι Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ.Λαμπρούλης (ΚΚΕ).

Στην έδρα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου, είπε καθώς ήταν η σειρά πλέον του συναδέλφου της και βουλευτή του ΚΚΕ να ανέλθει στο βήμα: «Τώρα τον λόγο έχει ο Βουλευτής Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Λαμπρούλης. Κύριε Λαμπρούλη, ελάτε, γιατί με τον χρόνο σήμερα έχουμε κάνει υπερβάσεις».

Η επισήμανση αυτή έκανε τον κ. Λαπρούλη να αρχίσει «έτσι» την ομιλία του: «Μην αρχίζετε από εμένα, κυρία Πρόεδρε, τις παρατηρήσεις. Ό,τι έχω να πω, θα το πω και βεβαίως, ενδεχομένως, να υπερβώ και τον χρόνο. Σας το ξεκαθαρίζω από την αρχή».

Μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος, η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν άφησε αναπάντητη την «εισαγωγή» του κ. Λαμπρούλη: «Υπενθυμίζω ότι το Προεδρείο δεν είναι διακοσμητικό, γιατί ο κ. Λαμπρούλης, αν και Αντιπρόεδρος, με επέπληξε ότι θα μιλήσει όσο θέλει. Μετά ζητάμε και από τους Βουλευτές να τηρούν τον χρόνο». Ακολούθησε τότε διάλογος που ηλέκτρισε προς στιγμήν την ατμόσφαιρα:

Γ.Λαμπρούλης: «Σε μένα απευθύνεστε, κυρία Πρόεδρε;

Αναστασία Χριστοδουλοπούλου: «Μου είπατε…»

Γ.Λ. «Εσείς είστε η Προεδρεύουσα. Συγγνώμη, εσείς είστε η Προεδρεύουσα, κυρία Χριστοδουλοπούλου».

Α.Χρ. «Ναι και είπατε ότι θα μιλήσετε όσο θέλετε. Εντάξει, τότε θα μιλάνε όλοι όσο θέλουνε».

Γ.Λ. «Δεν είπα αυτό το πράγμα. Είπα ότι θα υπερβώ τον χρόνο».

Α.Χρ. «Είμαστε διακοσμητικοί εδώ».

Γ.Λ. «Μην προκαλείτε τώρα…»

Α.Χρ. «Όχι, κανείς δεν υπακούει σε τίποτα».

Γ.Λ. «…διότι εσείς δώσατε το δικαίωμα. Δηλαδή, οι άλλοι εκπρόσωποι έχουν περισσότερη δυνατότητα υπέρβασης του χρόνου»;

Α.Χρ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνω εκκλήσεις. Και δεν μου απάντησε κανείς έτσι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή