Νέες εκδόσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

IAN KERSHAW

Χίτλερ

μτφρ.: Γρηγόρης Κονδύλης, Στέφανος Ροζάνης

επιμέλεια: Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 1.026

Ο συγγραφέας παραδίδει μια εξόχως ενδιαφέρουσα μελέτη για την εξουσία του Χίτλερ, ενώ απαντάει σε δύο ερωτήματα. Πρώτον, πώς εδραιώθηκε το φαινόμενο Χίτλερ και με ποιον τρόπο επέτυχε μια τέτοια αλλόκοτη προσωπικότητα να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία, σε μια εξελιγμένη χώρα, που διέθετε σύγχρονο και περίπλοκο οικονομικό και πολιτιστικό σύστημα, με κανόνες και αρχές. Και δεύτερον, πώς ασκούσε την εξουσία ο Χίτλερ και με ποιον τρόπο κατάφερε, με τη βοήθεια και της δημαγωγίας, να χειραγωγήσει ένα λαό, να κυριαρχήσει στις καθιερωμένες πολιτικές ελίτ και να παρασύρει τη Γερμανία στην ολέθρια περιπέτεια, για να καθυποτάξει την Ευρώπη και όχι μόνον.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

HANYA YANAGIHARA

Λίγη ζωή

μτφρ.: Μαρία Ξυλούρη

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 896

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Hanya Yanagihara, «Λίγη ζωή», την καθιέρωσε ως σημαντική φωνή της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Με φόντο την ιστορία τεσσάρων φίλων, καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της παιδικής κακοποίησης και αναλύει εις βάθος τις επιπτώσεις και τη διαχείριση του τραύματος. Οι πολλές σκοτεινές σελίδες του μυθιστορήματος εξισορροπούνται από τη διήγηση της στενής φιλίας των πρωταγωνιστών, που δίνει την απαραίτητη δόση αισιοδοξίας σε ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα που, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που μπορεί να έχει ο καθένας, διαβάζεται απνευστί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑΚΗ

Νοσταλγία μέσα στο όνειρο

και η ονειροπόληση του θεραπευτή

εκδ. Αρμός, σελ. 142

Η συγγραφέας, ψυχαναλύτρια και λογοτέχνις με αυτό της το βιβλίο μάς μεταφέρει στο δικό της κλινικό υλικό, μια ψυχοθεραπεία που κράτησε εφτά χρόνια με έναν νεαρό άνδρα που στη συνέχεια έγινε χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Η βασική οδός επεξεργασίας των ασυνείδητων νοημάτων του ασθενούς έγινε μέσα από τα όνειρά του. Με αυτό το υλικό η Καλλιτεράκη συγκεντρώνει ένα υλικό ονειροπόλησης για να μιλήσει για την ίδια την τέχνη των ονείρων μέσα στη θεραπεία, τη δυνατότητα ονειροπόλησης ως σημαντικό βήμα ίασης, καθώς και την εξέλιξη αυτής της θεραπείας ενός οριακού ασθενούς.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

DOMINIQUE DRILLON

Η ευτυχία να είσαι νευρωτικός

μτφρ.: Ξανθίππη Τσελέντη

επιμέλεια: Βασιλική Τσιγκάνου

εκδ. Αρμός, σελ. 342

Ο Dominique Drillon είναι υπεύθυνος του τμήματος «Θεωρία της Οργάνωσης» στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, καθώς και συνιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχανάλυσης και Μάνατζμεντ. Οι δύο ιδιότητές του προφέρουν τη διαφορετική ματιά πάνω στη διαχείριση των νευρωτικών συμπτωμάτων, συμπτωμάτων που εμποδίζουν σχετικά ώριμες προσωπικότητες να νιώσουν ευτυχισμένες. Μέσα από κλινικά παραδείγματα και τεστ, επιχειρείται να απενοχοποιηθεί η νευρωτική ψυχοσύνθεση προκειμένου να βιώσει ένας σύγχρονος άνθρωπος όσο μπορεί περισσότερο την ευτυχία.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

GUIDO MUONI

Η φιλελληνική λογοτεχνία

στον ιταλικό Ρομαντισμό

μτφρ.: Σπύρος Κουτράκης

εκδ. University Studio Press, σελ. 148

Εκτός από τον Φόσκολο, τον Μαντσόνι και τον Τομαζέο που πραγματεύθηκαν φιλελληνικά θέματα στη διάρκεια του 19ου αιώνα, υπήρξαν, σύμφωνα με την επιμελήτρια του τόμου, Αντα Μπουμπάρα, λιγότερο γνωστοί Ιταλοί ρομαντικοί όπως ο Τσέζαρε Μαλπίκα, ο Πέκιο, ο Ουγκόνι, ο Καλά Ουλόα, ο Φιόριο, ο Μπιόρτσι και ο ζωγράφος Χάγιεζ οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη Ελλάδα. Ο πολυγραφότατος λόγιος Guido Muini (1879-1919) ανέδειξε την παρουσία της ιταλικής φιλελληνικής λογοτεχνίας κατά την περίοδο του Ρομαντισμού σε ένα έργο που μεταφράζεται στη γλώσσα μας με καθυστέρηση εκατόν δέκα χρόνων.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή