Συνάντηση κορυφής Ομπάμα με τους ηγέτες της Ευρώπης στο Βερολίνο

Συνάντηση κορυφής Ομπάμα με τους ηγέτες της Ευρώπης στο Βερολίνο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση κορυφής με τους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης θα έχει αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος η γερμανίδα καγκελαρίος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο ισπανός πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί σειρά θεμάτων που αφορούν τη διατλαντική συνεργασία, υπό τη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και των προεκλογικών δηλώσεών του υπέρ πολιτικών απομονωτισμού, σύσφιξης σχέσεων με τη Ρωσία και εμπορικού προστατευτισμού.

Στην ατζέντα των ηγετών αναμένεται να βρεθεί ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας, οι «παγωμένες» διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι κρίσεις σε Ουκρανία και Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι ηγέτες θα εξετάσουν την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση, αλλά και το ενδεχόμενο νέων ποινών για τους βομβαρδισμούς της ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εκπνέουν τον Ιανουάριο και η εκλογή Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Γηραιά Ήπειρο ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα κινηθεί προς μία πολιτική πιο επιεικούς αντιμετώπισης της Μόσχας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον κ. Ομπάμα να τους δώσει περισσότερες πληροφορίες για την γραμμή που μπορεί να ακολουθήσει ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται πως πριν την αναχώρησή του για την Ευρώπη ο κ. Ομπάμα συνάντησε τον κ. Τραμπ και στη συνέχεια είπε ότι θα μεταφέρει μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τιμούν το NATO και άλλες παραδοσιακές συμμαχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή