ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Αν ήμουν Γερμανός θα ψήφιζα Μέρκελ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τις κοινές αξίες της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο , υπό τη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η καγκελάριος δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα καί επισήμανε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

«Πλατφόρμα μας είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική παγκόσμια τάξη» είπε η κ. Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι « Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαμορφώσουν την παγκοσμιοποίηση, όμως δεν είναι δυνατό να διολισθήσουμε στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση» .

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια. Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι υπήρξε μια «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του και συμπλήρωσε πως ελπίζει ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση και θα αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν. «Προκειμένου να επιλύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία», επέμεινε ο Ομπάμα.  Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του Τραμπ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεργασία με το NATO είναι κάτι που δεν θα αλλάξει.Ο Ομπάμα παράλληλα υποστήριξε και πάλι στη συνέντευξη ότι η Ρωσία έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τάχθηκε κατά μιας κούρσας «εξοπλισμών» στον κυβερνοχώρο.

Ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Μέρκελ πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, είπε πως τη θεωρεί «εξαίσια ηγέτιδα» και ότι θα την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός. Ανταπαντώντας, η Μέρκελ είπε ότι θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα είναι υποψήφια, πάντως όχι σήμερα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ