Ματιές στον κόσμο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βελάσκεθ και η ποικιλία της ανθρώπινης εμπειρίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Σε επτά μόλις προσωπογραφίες, μία από τις πρόσφατες εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, μικρή σε εύρος αλλά πυκνή σε βάθος, φωτίζει την τέχνη της προσωπογραφίας όπως την είχε συλλάβει ο Βελάσκεθ (1599-1660). Το Μητροπολιτικό Μουσείο εστιάζει στα πορτρέτα των αστών, στην παραγωγή που προήλθε από τη μελέτη του Βελάσκεθ πάνω στην ανθρώπινη μορφή τόσο στην Ισπανία όσο και στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ιταλία. Η έκθεση με τίτλο «Τα πορτρέτα του Βελάσκεθ: η αλήθεια στη ζωγραφική» έγινε δυνατή χάρη στη χορηγία του ιδρύματος Richard and Natalie Jacoff, που διευκόλυνε τη συνύπαρξη αριστουργημάτων τόσο από τις συλλογές του Met όσο και από άλλες συλλογές. Κυρίως, όμως, η χορηγία συνέβαλε στη συντήρηση και αποκατάσταση των έργων που για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε αυτήν τη συνύπαρξη και με αυτήν την τελειότητα. Ο Βελάσκεθ προσεγγίζει με τόλμη αλλά και δέος την ανθρώπινη συνθήκη και την ποικιλία της ανθρώπινης εμπειρίας.

ΜΟΣΧΑ

Με οδηγό την όσφρηση

Ενας επισκέπτης αγγίζει έναν πίνακα στην έκθεση με οδηγό την όσφρηση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου, προκαλεί μια διαφορετική εμπειρία της τέχνης μέσω των αισθήσεων, με την αφή και την όσφρηση να πρωταγωνιστούν. Οι επισκέπτες έχουν καλυμμένα τα μάτια μπροστά στα εκθέματα, τα οποία ανακαλύπτουν.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Το νέο Λούβρο

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ανέγερση του Μουσείου Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι, μια κορυφαία στιγμή της πολιτιστικής διπλωματίας. Το νέο μουσείο ανέθεσε στους καλλιτέχνες Giuseppe Penone και Jenny Holzer να δημιουργήσουν έργα που θα αποκαλυφθούν στα εγκαίνια του 2017. Στη φωτογραφία, ο αρχιτέκτων του νέου Λούβρου, Ζαν Νουβέλ (αρ.), με τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα στολίδια των Χριστουγέννων

Στην περιοχή της οροσειράς Erzgebirge, εκεί όπου η Γερμανία πλησιάζει την Τσεχία, κατασκευάζονται μερικά από τα πιο διάσημα χειροποίητα παιχνίδια από ξύλο. Τα στολίδια της σειράς που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Erzgebirge Richard Glaesser είναι τώρα στις προθήκες δεκάδων πόλεων της Γερμανίας αλλά και του κόσμου, καθώς η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι κομμάτι της γερμανικής οικονομίας.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η φωτογράφος Τζέσικα Λανγκ

Στο  Bydgoszcz της Πολωνίας, η Τζέσικα Λανγκ παρουσιάζει μια έκθεση με δικές της φωτογραφίες. Ο τίτλος της ενότητας που δείχνει είναι «Unseen» και αφορμή το 24ο Camerimage International Film Festival, που διεξάγεται στο Bydgoszcz, αυτή τη μεγάλη, όμορφη πόλη της βόρειας Πολωνίας. Οι επιδόσεις της 67χρονης πλέον Τζέσικα Λανγκ στη φωτογραφία είναι υψηλές και την έχουν κατατάξει στους φωτογράφους ήδη από το 2008, όταν είχε εκδώσει το πρώτο της φωτογραφικό άλμπουμ «50 Photographs» με πρόλογο της Πάτι Σμιθ. Το 2009 τιμήθηκε με το George Eastman House Award.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Η Μπο Ντέρεκ στα 60 της

Εχει γενέθλια σήμερα η Μπο Ντέρεκ η οποία –προς πληροφορία των νεότερων– ήταν η αποκάλυψη του Μπλέικ Εντουαρντς, το 1979, στην ταινία «Δέκα» δίπλα στον Ντάντλεϊ Μουρ και στην Τζούλι Αντριους. Εκεί, η Μπο Ντέρεκ, με την υπόκρουση του «Μπολερό» του Ραβέλ κατέκτησε το στάτους του σεξ σύμπολ και εισήλθε θριαμβεύτρια στη δεκαετία του 1980. Για αρκετά χρόνια ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Η φωτογραφία που έδωσαν, με πολύ «τακτ», τα πρακτορεία για τα γενέθλια της Μπο Ντέρεκ είναι του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή