Αναφορές Τσίπρα σε «δύσκολο δρόμο»

Αναφορές Τσίπρα σε «δύσκολο δρόμο»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απουσία δημόσιας αναφοράς στο θέμα του ελληνικού χρέους από τις δηλώσεις που έκαναν χθες, μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετριάζει κάπως τις προσδοκίες της Αθήνας όσον αφορά το πόσο ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα. Αν και μια δημόσια τοποθέτηση του κ. Ομπάμα από το Βερολίνο, αντίστοιχη με αυτή που έκανε από την Αθήνα, θα ικανοποιούσε απόλυτα τις προσδοκίες της κυβέρνησης, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι, δεδομένης της γερμανικής ευαισθησίας στο θέμα, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο.

Δημόσια παρέμβαση πάντως –τη δεύτερη συνεχόμενη– έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε χθες από τη Βιέννη ότι «όποιος μιλάει τώρα για ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, δεν βοηθάει εκείνους που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη χώρα».

Στην κυβέρνηση, πάντως, επιμένουν στο θετικό αφήγημα ολοκλήρωσης σύντομα ενός χρονοδιαγράμματος που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ορόσημα σε αυτή την πορεία προσδιόρισε ο πρωθυπουργός την προσδοκώμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το ζήτημα της απομείωσης του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σπεύδοντας να προσθέσει πως μπορεί να είναι «για πρώτη φορά ορατό το τέλος της ανηφόρας», αλλά υπάρχει ακόμα «πολύς και δύσκολος δρόμος» να διανυθεί.

Οι επισημάνσεις αυτές εκ μέρους του κ. Αλ. Τσίπρα έγιναν εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, κατά τη χθεσινή ομιλία του σε ειδική εκδήλωση της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Ορόσημο»

«Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Δρόμο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα για πρώτη φορά με ορατό το τέλος της ανηφόρας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρις ότου αυτός ο τόπος επανέλθει σε συνθήκες σταθερότητας και κανονικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει: «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι ένα ορόσημο. Θα διανύσουμε την απόσταση που απομένει έως εκεί αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε στα πόδια της την οικονομία και την κοινωνία και να ξαναδώσουμε στον λαό μας τα δικαιώματα, την κοινωνική προστασία και τις συνθήκες ζωής και εργασίας που η σκληρή λιτότητα των προηγούμενων χρόνων τούς στέρησε».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας, αφού σημείωσε πως «η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα, έχει υποβαθμιστεί», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνησή μας ανέλαβε την εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της άγριας λιτότητας. Επίσης, υπό μια έννοια, ανέλαβε την εντολή να αποκαταστήσει και την τραυματισμένη δημοκρατία στον τόπο μας την εποχή των μνημονίων.

Αυτό το προσπάθησε και το προσπαθεί από την πρώτη στιγμή. Η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης της πρώτης περιόδου αποτέλεσε, εκτός των άλλων, και μια παγκόσμια κραυγή και αποκάλυψη της αγνόησης της δημοκρατίας και της λαϊκής επιλογής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προς χάριν των νόμων της αγοράς και των χρηματιστηρίων. Ακόμα και η επιλογή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, τον Σεπτέμβρη του 2015 μετά τη συμφωνία, αποτέλεσε μια έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στη λαϊκή κρίση και στη δημοκρατία».

Τέλος ανέφερε ότι στη σημερινή «εποχή της κρίσης, το περιεχόμενο της δημοκρατίας αφορά την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, την επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή