Οφειλές προς τρίτους 2,24 δισ. αποπλήρωσε το Δημόσιο το 10μηνο

Οφειλές προς τρίτους 2,24 δισ. αποπλήρωσε το Δημόσιο το 10μηνο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2,24 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει αποπληρώσει το Δημόσιο έως τα τέλη Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι έχουν κληθεί να καταβάλουν πολύ υψηλότερους φόρους φέτος, καθώς τα έσοδα του κράτους έχουν αυξηθεί κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το περυσινό δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

Παράλληλα, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν πλεονασματικό στο παραπάνω δεκάμηνο. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, όταν και είχε ανέλθει στα 4,8 δισ. ευρώ. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος συνυπολογίστηκε και η δαπάνη των 2,24 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΤτΕ για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, προκύπτουν τα εξής:

• Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 39,1 δισ. ευρώ, από 35,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα. Επί της ουσίας, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση 3,6 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και επιβεβαιώνουν τόσο την καλή πορεία των εσόδων φέτος όσο και το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έχουν κληθεί να πληρώσουν πολύ περισσότερους φόρους μέσα σε ένα χρόνο.

• Οι δαπάνες αυξήθηκαν φέτος στα 39,9 δισ. ευρώ από 37,3 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή, όμως, κατά 2,2 δισ. ευρώ, δικαιολογείται από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

• Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους υποχώρησαν στα 5,1 δισ. ευρώ φέτος από 5,5 δισ. ευρώ που ήταν στην ίδια περίοδο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή