ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Η μείωση χρέους έχει νόημα αν συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις»

Την ανάγκη να συνδυαστούν οι αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και της δημοσιονομικής χαλάρωσης με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξέλθει της κρίσης η Ελλάδα, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρας. Οπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του στον ιστότοπο Liberal, η ΤτΕ έχει συνδέσει συγκεκριμένες προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους με την ανάγκη ελάφρυνσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018, από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε 2%, προκειμένου:

• Να δημιουργηθεί, μεσομακροπρόθεσμα, δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος και να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

• Να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σύμφωνα με τον νέο ορισμό της ικανότητας ετήσιας εξυπηρέτησής του.

• Να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα περιληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE) και να διευκολυνθεί, έτσι, η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να προσθέσει ότι για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και για οριστική έξοδο από την κρίση, δεν αρκούν τα παραπάνω. Πρέπει να συνδυαστούν «με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας για τις χρήσεις γης, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις υγιείς δυνάμεις του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ