ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Ελάφρυνση του χρέους πριν να είναι πολύ αργά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες επενδύσεις εάν Αθήνα και εταίροι δεν προχωρήσουν άμεσα σε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

«Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε ''θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια'' για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κωλυσιεργία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017.

Το να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα διευκόλυνε την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, βήμα που, όπως πιστεύει ο κ. Τσακαλώτος, θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ώστε να δοθεί ώθηση και στην πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

«Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας έβγαζε από το πρόγραμμα, κάτι που είναι κοντά», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε πάντως τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των επερχόμενων εκλογών εξηγώντας πως η ελάφρυνση του χρέους δεν θα «μεταφραζόταν» σε σημαντικό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά , η Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν επιτύχει την ελάφρυνση χρέους.

Η αποτυχία να υπάρξει ένα κύκλος ανάκαμψης, στον οποίον θα δοθεί ώθηση από την ελάφρυνση χρέους, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό, «κάτι που θα είναι μειονέκτημα τόσο για εμάς όσο και για τους πιστωτές», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και της ανάκαμψης, θα έδιναν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το πρόγραμμα επώδυνο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικων επέκρινε ακόμα το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί για πιο αυστηρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας σχετικά με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε, ακόμα,  την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακούει τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο, σχολιάζοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες της Δύσης αποτελεί προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης.

Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση της αριστεράς απέναντι στην κοινωνία είπε πως τα κεντροαριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέδρασαν πολύ καλά στην ευρεία οικονομική ανασφάλεια πολλών ψηφοφόρων της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εν μέσω των ταχύτατων οικονομικών αλλαγών.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ