Η Γαλλία χάνει φέτος την πρώτη θέση στην παραγωγή οίνου

Η Γαλλία χάνει φέτος την πρώτη θέση στην παραγωγή οίνου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Le Beaujolais Nouveau est arrivé!». Αυτό είναι το σύνθημα για την αρχή της σπουδαίας γιορτής για τους λάτρεις του γαλλικού οίνου. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, η χθεσινή ημέρα, δηλαδή η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την ημέρα άφιξης του νέου Beaujolais, που καταφθάνει σε εκατομμύρια κιβώτια σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας.

Παρότι η Γαλλία εξακολουθεί να παραμένει στο βάθρο των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε «ήσυχους» και αφρώδεις οίνους παγκοσμίως, φέτος φαίνεται ότι η μέχρι πέρυσι «πρωταθλήτρια χώρα» εκθρονίζεται, λόγω της δυναμικής εισόδου των ιταλικών κρασιών στην παγκόσμια οινοπαραγωγή. Συνεπώς, όπως ανακοίνωσε από τα μέσα Σεπτεμβρίου η ομοσπονδία εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, FEVS, οι πωλήσεις των γαλλικών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών εμφανίζουν ανεπαίσθητη αύξηση 1%, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 5,3 δισ. ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες. Μια τέτοια αύξηση αφορά κυρίως τα οινοπνευματώδη ποτά (+4%) και τους αφρώδεις οίνους (+4%), με τους τελευταίους να ενισχύονται λόγω της ισχυρής ζήτησης για σαμπάνια και για αφρώδεις οίνους με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (AOP).

Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τους μη αφρώδεις οίνους, των οποίων οι εξαγωγές εμφανίζουν διαρκή πτώση τόσο σε καθαρή αξία (-2%) όσο και σε αριθμό πωλήσεων (-3%). Αυτή η δυσάρεστη για τους οινοπαραγωγούς εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στην παραγωγή του γαλλικού κρασιού. Σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας, η παραγωγή φέτος αναμένεται να φτάσει τα 42,2 εκατ. εκατόλιτρα έναντι 47,4 εκατ. εκατόλιτρων που είναι η εκτίμηση για το 2015, σημειώνοντας μείωση 5,2%. Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο αποτίμησης της πορείας του γαλλικού κρασιού σε διάστημα πέντε χρόνων, διαπιστώνει συνολική πτώση της παραγωγής στο 9%.

Η έντονη βροχή, το χαλάζι και η σήψη που προκαλούν οι μύκητες στα αμπέλια επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τούς αμπελώνες που εκτείνονται σε περιοχές-πυλώνες της γαλλικής οινοπαραγωγής (Bourgogne, Champagne, Val de Loire). Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την ξηρασία της Μεσογείου αναστέλλουν τη δυνατότητα εδαφικής καλλιέργειας, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται μικρότερη ποσότητα αμπελώνων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το υπουργείο, μάλιστα, δεν διστάζει να αξιολογήσει τη φετινή παραγωγή ως την πιο μικρή των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Με αυτά τα δεδομένα, η γαλλική παραγωγή κρασιού καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με την Ιταλία να εγκαθίσταται πλέον στην πρώτη θέση παράγοντας 48,8 εκατ. εκατόλιτρα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ο πρόεδρος του FEVS Κριστόφ Ναβάρ σε δηλώσεις του παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τη δυνατότητα διατήρησης του γαλλικού οίνου σε υψηλά επίπεδα στο αμέσως επόμενο διάστημα, εξαιτίας της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τα προβλήματα που ανακύπτουν δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και δομικά. Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του συνδέσμου FEVS τονίζει ότι οι γαλλικοί αμπελώνες παρουσιάζονται τελευταία λιγότερο παραγωγικοί λόγω κυρίως της παλαιότητάς τους και της εμφάνισης ασθενειών.

Η πτώση στις εξαγωγές κατ’ όγκο σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα προσφοράς και όχι ζήτησης, δεδομένης της καλής εικόνας των εξαγωγών σε καθαρή αξία. Εντούτοις, η διαρκής αύξηση των τιμών των γαλλικών κρασιών και η παράλληλη μείωση των εξαγωγών, βάσει όγκου, εγείρει προβληματισμούς ως προς την πορεία του γαλλικού οίνου στην παγκόσμια οινοπαραγωγή. Σε κλίμα οικονομικής αστάθειας και μειωμένης κατανάλωσης οίνου, ειδικά στις χώρες της Ε.Ε., οι εξαγωγές γαλλικών κρασιών παρουσιάζουν ελαφριά πτώση (-2%), σε αντίθεση με την ισχυρή παρουσία τους στη γείτονα χώρα Ιταλία και στα βαλτικά κράτη. Παρά τις πρώτες εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση μείωση του αριθμού πωλήσεων των γαλλικών κρασιών, η γαλλική ομοσπονδία εξαγωγικών επιχειρήσεων FEVS αποφεύγει να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, καθώς αναμένεται αύξηση των πωλήσεων τον Νοέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή