Ανησυχία προκαλεί η πιθανή επιλογή Τραμπ για την θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας

Ανησυχία προκαλεί η πιθανή επιλογή Τραμπ για την θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στον στρατηγό εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, σφοδρό επικριτή της κυβέρνησης Ομπάμα, δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Ο 57χρονος Φλιν, που υπήρξε επικεφαλής της Defense Intelligence Agency, της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, είναι εδώ και μήνες σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Εάν διορισθεί στη θέση-κλειδί του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, θα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και θα έχει απευθείας και συχνή επαφή και μεγάλη δύναμη επιρροής σε έναν πρόεδρο που δεν έχει καμία γνώση τέτοιων θεμάτων.

Η πηγή του περιβάλλοντος Τραμπ δεν διευκρίνισε εάν ο Φλιν αποδέχθηκε ή όχι τη θέση, ενώ ο διορισμός στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας δεν απαιτεί έγκριση της Γερουσίας, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Πάντως, ο Μάικλ Φλιν ήταν παρών κατά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Iάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, μαζί με την κόρη του Τραμπ, την Ιβάνκα, και τον γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες.

Ο απόστρατος στρατηγός αποχωρίστηκε από το επιτελείο των ειδικών σε θέματα ειδικής ασφαλείας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και έλαβε μέρος στην εκστρατεία με μεγάλο ενθουσιασμό φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χίλαρι Κλίντον, ανάμεσά τους και τις προτροπές για τη φυλάκισή της, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Μάικλ Φλιν τάχθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων υπέρ μίας επιθετικότερης αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και γνωστοποίησε την πεποίθησή του για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τη Μόσχα.

Ο Φλιν ήταν επικεφαλής της DIA από το 2012 μέχρι το 2014 και απομακρύνθηκε εξαιτίας της σύγκρουσης του με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο επικεφαλής της CIA Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του Μάικλ Φλιν.

Ο Φλιν έχει επικριθεί για τις συχνές του εμφανίσεις στο δίκτυο Russia Today, ενώ έχει συμμετάσχει σε εκδήλωση του ρωσικού κρατικού δικτύου καθήμενος μόλις δύο θέσεις μακριά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γράφει ο Guardian. Αργότερα απάντησε ότι δεν βλέπει και καμία διαφορά «ανάμεσα στο RT και τηλεοπτικά δίκτυα σαν το CNN».

Ο Φλιν έχει επίσης καταγραφεί και ως «όχι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής ορθότητας».

Τον Φεβρουάριο, ανέβασε στο Twitter το μήνυμα «Ο φόβος για τους μουσουλμάνους είναι ΛΟΓΙΚΟΣ». Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, έκανε retweet ένα αντισημιτικό tweet που κορόιδευε τις κατηγορίες που εκτόξευσε το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον για την εμπλοκή ρώσων χάκερς στη διαρροή των emails. « Υπαινιγμός CNN: Η ευθύνη στην ΕΣΣΔ! Οχι άλλο οι Εβραίοι. Οχι άλλο!». Στη συνέχεια απάλειψε το κείμενο. Δεν έκανε όμως το ίδιο και με το tweet για τους μουσουλμάνους.

Ο Ανταμ Σιφ, Δημοκρατικός, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την υποψηφιότητα του απόστρατου στρατηγού ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τις απόψεις του Φλιν για τη Ρωσία και για την «αδυναμία που επιδεικνύει απέναντι στο αυταρχικό και πολεμοχαρές Κρεμλίνο» , ενώ αναφέρθηκε επίσης στις εμπρηστικές θέσεις του απόστρατου στρατηγού για το ισλάμ και για την «άκριτη αποδοχή της τουρκικής καταστολής κατά των αντιφρονούντων».

Αλλωστε, χθες, το περιοδικό Newsweek δημοσίευσε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ποιος είναι ο στρατηγός Φλιν που παίρνει το μέρος του Ερντογάν;» και ο αμερικανικός Τύπος φιλοξενεί δημοσιεύματα για τις σχέσεις του με ομάδες πίεσης που εργάζονται για την τουρκική ηγεσία. Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε στον ιστότοπο The Hill άρθρο με τίτλο «Η σύμμαχός μας Τουρκία βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται την υποστήριξή μας», στο οποίο, μεταξύ άλλων, ζητεί και την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή