Notebook

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφιακή «Επιθεώρηση Τέχνης»

Στα καλά νέα της εβδομάδας ανήκει σίγουρα η ψηφιοποίηση της πλήρους εκδοτικής παρουσίας της «Επιθεώρησης Τέχνης», ενός περιοδικού που φιλοξένησε στις σελίδες του μερικές από τις πιο προοδευτικές ιδέες από πένες της πιο ανοιχτόκαρδης εκδοχής της Αριστεράς. Τα συγχαρητήρια, δικαίως και αναμφίβολα, στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), που χάρισαν στους νεότερους μελετητές και αναγνώστες –ακόμη– ένα τέτοιο δώρο (http://bit.ly/2fXbocw).

Συγγραφείς στα… όπλα

Η Τόνι Μόρισον έγραψε ένα υψηλής λογοτεχνικής και κοινωνικής αξίας άρθρο για τη «λευκοποίηση» της Αμερικής. Στο κείμενό της –που ο τίτλος του παίζει με το γνωστό σύνθημα του Τραμπ, «Make America white again»– κάνει λόγο για την καταπίεση της εθνοτικής καταγωγής ώστε όσοι μετανάστες θέλουν να γίνουν Αμερικανοί να δείχνουν όλο και πιο… λευκοί. Στη Βρετανία, συγγραφείς διαδηλώνουν κατά των περικοπών στον πολιτισμό, κύρια συνέπεια του οποίου είναι το κλείσιμο βιβλιοθηκών, γκαλερί και μουσείων, πλήγμα βαρύτατο για τους Βρετανούς.

Συναρπαστική στατιστική

Οι Βρετανοί έχουν το εξής συναρπαστικό στοιχείο: κάνουν οποιαδήποτε στατιστική έρευνα. Το περιοδικό The Bookseller έκανε, λοιπόν, μία έρευνα μεταξύ των 500(!) σημαντικότερων βιβλίων της χρονιάς (!). Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα: κάποιος που ανήκει στη λευκή φυλή ή ονομάζεται David έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κάνει μπεστ σέλερ απ’ οποιονδήποτε που ανήκει σε κάποια εθνική μειονότητα. Το φετινό Booker, πάντως, έστειλε το μήνυμά του…

Ο βιογράφος του Τραμπ

Η Τζένιφερ Γκόνερμαν ήταν η τυχερή ρεπόρτερ στην οποία δέχθηκε να μιλήσει ο Γουάιν Μπάρετ, λίγο πριν και λίγο μετά τη νίκη του Τραμπ. Ο 72χρονος και κατάκοιτος από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα δημοσιογράφος έγραψε ένα από τα πιο περιγραφικά βιογραφικά βιβλία για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και δύο ακόμη για τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι. Διαβάστε στον New Yorker (http://bit.ly/2fjMZR2) όσα φοβόμασταν…

Ωραίες λέξεις του κόσμου

Το μπλογκ του Chronicle Books είναι μια ωραία ψηφιακή στάση στο σερφάρισμα. Με μια λοξά ρομαντική διάθεση για τα βιβλία, η ιστοσελίδα παρουσιάζει μερικά από τα πιο ευφάνταστα θέματα γύρω από την ανάγνωση. Ετσι, διάλεξε για τους αναγνώστες του μερικές από τις πιο δυνατές συναισθηματικά λέξεις διαφόρων γλωσσών, από το βιβλίο «Other-Wordly. Words both strange and lovely from around the world» του Yee-Lum Mak. Οι Σουηδοί έχουν το ουσιαστικό resfeber για να περιγράψουν τον «πυρετό» του ταξιδιώτη πριν απ’ το ταξίδι. Οι Ουαλλοί, το hiraeth για τη νοσταλγία για ένα σπίτι στο οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Οι Αγγλοι χρησιμοποιούν το ουσιαστικό nemophilist για εκείνον που λατρεύει την ομορφιά και την ησυχία των δασών. Στα ισπανικά και τα πορτογαλικά, nefelibata σημαίνει αλαφροΐσκιωτος, ενώ οι Κορεάτες χρησιμοποιούν τη λέξη nunchi για εκείνον που γνωρίζει να λέει τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή