Ερευνα ΔΟΜ: Δημογραφικό προφίλ και μορφωτικό επίπεδο προσφύγων

Ερευνα ΔΟΜ: Δημογραφικό προφίλ και μορφωτικό επίπεδο προσφύγων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα αποτελέσματα του Displacement Tracking Matrix (DTM) παρουσίασε σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), όσον αφορά τις έρευνες που διεξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του 2016, αναφορικά με τους μετακινούμενους πληθυσμούς μέσω Μεσογείου και Δυτικών Βαλκανίων. Η έρευνα διεξήχθη από προσωπικό του ΔΟΜ σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ιταλία και συγκεντρώνει πληροφορίες όσον αφορά το προφίλ των προσφύγων/μεταναστών, όπως ηλικία, φύλο, καταγωγή, μορφωτικό επίπεδο κλπ. Ο συνολικός αριθμός των ερωτηθέντων ανέρχεται σε 13.159 άτομα που διέσχισαν τις διόδους της Ανατολικής και της Κεντρικής Μεσογείου.

Δημογραφικό προφίλ και αιτίες αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης

Η εθνικότητα των προσφύγων/μεταναστών που χρησιμοποιούν τις διόδους της κεντρικής και της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων στην Ιταλία, προέρχεται κατά βάση από αφρικανικές χώρες, Νιγηρία (19%), Ερυθραία (14%), Γκάμπια (10%), Σενεγάλη (6%) και Μπαγκλαντές (6%), ενώ στην ανατολική Μεσόγειο, το 89% του συνόλου των ερωτηθέντων προέρχεται κατά βάση από ανατολικές χώρες, Συρία (29%), Αφγανιστάν (27%), Ιράκ (17%), Πακιστάν (9%) και το Ιράν (7%). Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου παρατηρείται ευρύτερο φάσμα εθνικοτήτων: Πάνω από 38 διαφορετικές εθνικότητες καταγράφηκαν μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ιταλία και 30 διαφορετικές εθνικότητες στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου. Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων έφυγε από τη χώρα προέλευσης για πολιτικούς (69%) και οικονομικούς λόγους (19%), ενώ ένα 8% ανέφερε ως λόγο την ελλιπή παροχή βασικών υπηρεσιών. Ένα 4% ανέφερε άλλους λόγους. Στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων έφυγε λόγω πολέμου και συγκρούσεων (72%). Το 24% δήλωσε οικονομικούς λόγους και το 4% άλλους λόγους.

Μορφωτικό επίπεδο

Ο μέσος όρος ηλικίας των ερωτηθέντων είναι τα 28 έτη. Οι γυναίκες ήταν λίγο μεγαλύτερες, με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη, ενώ οι άνδρες τα 28 έτη. Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, οι μισοί ερωτηθέντες ανέφεραν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 20% ανέφερε την πρωτοβάθμια. Το 17% ανέφερε μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το υπόλοιπο 17% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση ή ότι έχει παρακολουθήσει επαγγελματική εκπαίδευση. Το 33% των Ιρανών και 22% των Σύριων ανέφεραν μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε σύγκριση με 12% των Ιρακινών ερωτηθέντων, 10% των Πακιστανών και 10% των Αφγανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή