Δεύτερη εισήγηση για απαλλαγή του Ανδρ. Γεωργίου

Δεύτερη εισήγηση για απαλλαγή του Ανδρ. Γεωργίου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαλλαγή, δεύτερη φορά, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας Εφετών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαδικασίες μετά από καταγγελίες ότι ευθύνεται γιατί διόγκωσε το έλλειμμα του 2009, διευκολύνοντας την επιβολή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή του κ. Γεωργίου έγινε από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Ιωάννη Κούτρα, που μελέτησε το σύνολο του φακέλου της υπόθεσης μετά την αναπομπή της στο εφετείο, καθώς ασκήθηκε για το θέμα αυτό αναίρεση από τον Αρειο Πάγο (Ποινικό Τμήμα), που έκανε δεκτή την αναίρεση σε προηγούμενη απαλλαγή Γεωργίου, που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.

Μετά τις εξελίξεις αυτές η υπόθεση Γεωργίου, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και από την Eurostat, επανήλθε στο εφετείο προκειμένου να επανεξεταστεί, κυρίως για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος που είχε αποδοθεί στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και σχετιζόταν –κατά τους καταγγέλλοντες, μεταξύ των οποίων και η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ– με τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και συνακόλουθα με τις επιπτώσεις της επιβολής μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ο εισαγγελέας Ιωάννης Κούτρας από τη μελέτη της υπόθεσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να θεμελιώνουν την άποψη ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ διέπραξε το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και για τον λόγο αυτό πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών την απαλλαγή του για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αλλωστε το ίδιο είχε αποφανθεί πριν από καιρό και το Συμβούλιο Εφετών απαλλάσσοντας τον κ. Γεωργίου από την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως, ενώ ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είχε παραπεμφθεί μόνον για παράβαση καθήκοντος που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Μετά την υποβολή της εισαγγελικής πρότασης περί απαλλαγής Γεωργίου, τον τελευταίο λόγο για την πορεία της υπόθεσης θα έχει το Συμβούλιο των Εφετών, το οποίο και θα επανεξετάσει την υπόθεση – δεύτερη φορά– μετά την αναίρεση της προηγούμενης απόφασής του από τον Αρειο Πάγο.

Η έκδοση της απόφασης από το δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αν κάνει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν θα παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα, ενώ αν συμβεί το αντίθετο, θα καθίσει στο εδώλιο αντιμέτωπος με βαριά κατηγορία. Η υπόθεση, πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον από την πλευρά των αρμοδίων κοινοτικών παραγόντων αλλά και της Eurostat.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή