Η επόμενη μέρα μετρά καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας

Η επόμενη μέρα μετρά καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα καταστροφής χθες το πρωί στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, μετά τις πολύωρες οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων το βράδυ της Πέμπτης. Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι, και δη του ΕΜΠ, αντιμετώπισαν την κατάσταση ως… μία από τα ίδια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες τόσο εντός του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου όσο και στη γύρω περιοχή.

Ειδικότερα, οι περίπου 40 αναρχικοί που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη εντός του ΕΜΠ αποχώρησαν λίγο μετά τις 7 χθες το πρωί, δημιουργώντας αίσθημα ανακούφισης στην ηγεσία του Ιδρύματος. Ετσι, άμεσα άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού. Από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, η εικόνα μέσα στο κτίριο του ΕΜΠ, από όπου εξορμούσαν οι καταληψίες με «όπλα» τον εξοπλισμό που αφαιρούσαν από τις αίθουσες, ήταν αποκαρδιωτική. Εκτός από τα δεκάδες συνθήματα γραμμένα σε κάθε σπιθαμή του χώρου, οι άνθρωποι του Ιδρύματος αντίκρισαν σπασμένες και καμένες πόρτες και καρέκλες, κατεστραμμένα σκαλοπάτια, πεταμένους πυροσβεστήρες, σπασμένα μάρμαρα. Το κτίριο εκτιμάται ότι λειτούργησε ως αποθηκευτικός χώρος «πυρομαχικών» και χώρος παραγωγής μολότοφ, ενόψει της προχθεσινής επετείου. Από την άλλη, είναι «ευτύχημα» ότι το κτίριο Γκίνη δεν είχε ακριβό εξοπλισμό, καθώς χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές λειτουργίες, πλην από κάποιες φορές όπου πραγματοποιούνται εξετάσεις όταν δεν επαρκούν οι χώροι των άλλων κτιρίων. Το «ευτύχημα» αυτό, ωστόσο, το καθιστά ευάλωτο σε καταληψίες…

Παράλληλα, από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως τις 9 το πρωί βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση καθαρισμού των δρόμων από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων με 50 ανθρώπους και επτά οχήματα. Συνολικά συγκεντρώθηκε ένας τόνος μεικτών υλικών (θρανία, μάρμαρα, πέτρες, καρέκλες, σπασμένα μπουκάλια, φωτοβολίδες, καδρόνια και δακρυγόνα). Ξηλώθηκαν τέσσερις πινακίδες σήμανσης, ενώ καταστροφές υπέστησαν οι φωτεινοί σηματοδότες. Φθορές υπέστησαν επίσης αυτοκίνητα αλλά και τα πεζοδρόμια γύρω από το κτίριο. Δεν καταγράφηκαν ζημιές σε καταστήματα, αφού πολλοί καταστηματάρχες έχουν τοποθετήσει ειδικά μεταλλικά ρολά, γνωρίζοντας πώς εξελίσσονται «παραδοσιακά» οι πορείες του Πολυτεχνείου.

«Τα θλιβερά επεισόδια μας καθιστούν για μία ακόμη φορά θεατές του ίδιου ανατριχιαστικού έργου. Κανείς από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα για την εφαρμογή των νόμων. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, είναι απλό και σαφές. Αρκεί να υπάρχει βούληση της πολιτικής ηγεσίας και αποφασιστικότητα των πρυτανικών αρχών για την εφαρμογή του», ανέφερε χθες ο τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ, βουλευτής Ν.Δ., Θεόδωρος Φορτσάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή