Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν και πάλι χθες οι τιμές του πετρελαίου αντανακλώντας την ενίσχυση του δολαρίου που πήρε νέα ώθηση την Πέμπτη, όταν η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Είχε μεσολαβήσει μέσα στην εβδομάδα προσωρινή άνοδος του «μαύρου χρυσού» εν αναμονή της εξαμηνιαίας συνάντησης του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επικείμενη συνάντηση, καθώς θα κρίνει το αν θα υλοποιηθεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Σεπτέμβριο οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες για μείωση της παραγωγής σε επίπεδα από 32,5 έως 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 33,83 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα οποία έφτασε τον Οκτώβριο. Ανεξάρτητοι παρατηρητές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Στα χαμηλά πέντε μηνών ο χρυσός

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού, μια ημέρα αφότου η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η Fed θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια δανεισμού. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται σταθερά παγκοσμίως από την ημέρα της εκλογής του κ. Τραμπ, γεγονός που ούτως ή άλλως περιορίζει τη θελκτικότητα του χρυσού ως επένδυση. Η τιμή του χρυσού υποχωρούσε χθες κατά 0,9% στα 1.205 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η πτώση του χρυσού είναι συνέπεια της εκλογικής νίκης Τραμπ, διότι οι επενδυτές υπολογίζουν πως η πολιτική που θα ακολουθήσει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της ανάπτυξης και μαζί σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν χρυσό όταν το περιβάλλον οδηγεί σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Μπομπ Τακάι, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Sumitomo Corp. Global Research, εξηγώντας ότι η πολιτική Τραμπ είναι πληθωριστική, τα επιτόκια δανεισμού θα αυξηθούν, το δολάριο θα ενισχυθεί και «υπό αυτές τις συνθήκες ο χρυσός θα είναι το μεγαλύτερο θύμα».

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ράλι ανόδου σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον τζίρο στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές που δημιουργεί η διευθέτηση του δημοσίου χρέους στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 πυροδότησε εντολές αγοράς ελληνικών ομολόγων από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια. Ηδη το spread (διαφορά απόδοσης 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε στις 680 μονάδες βάσης. Η τιμή του ετήσιου ομολόγου ανήλθε στα 99,15 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να υποχωρεί στο 4,70% από 4,90% στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Το 3ετές ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 95,70 λεπτά και απόδοση στο 6,75%, από 94,60 λεπτά και απόδοση 7,25% που είχε στη συνεδρίαση της 17ης Νοεμβρίου 2017. Το 10ετές ομόλογο αποτιμήθηκε στα 77,30 λεπτά, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή