Ενημέρωση Βουλής από τον Ν. Κοτζιά

Ενημέρωση Βουλής από τον Ν. Κοτζιά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσε χθες το μεσημέρι την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς. Η συζήτηση αφορούσε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής και των «καυτών» μετώπων που βρίσκονται ανοιχτά. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η πρώτη παρουσία του κ. Γ. Κουμουτσάκου, υπό τη νέα ιδιότητα του υπευθύνου Εξωτερικών της Ν.Δ. Πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι ανάμεσα στον κ. Κοτζιά και τον κ. Κουμουτσάκο υπήρξε και μια σύντομη, σε καλό κλίμα, συνομιλία.

Επί της ουσίας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και σχετικές επαφές της Ελλάδας (ΗΠΑ, Ρωσία) και το Κυπριακό. Οσον αφορά την έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία τόνισε ότι περιλαμβάνεται πρώτη φορά το θέμα της Αγ. Σοφίας, ενώ επαναφέρονται σοβαρά ζητήματα όπως: η απαίτηση κατάργησης του casus belli, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων Ελλήνων της Ιμβρου και της Τενέδου, η υπογραφή της σύμβασης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και η καταδίκη των εγκλημάτων κατά των χριστιανών. Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε τις ανησυχίες του για τη στάση της Αλβανίας.

Εν τω μεταξύ, χθες σημειώθηκε η συνήθης ανταλλαγή NOTAM ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα και αυτή τη φορά με αφορμή επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης (SAR) στα βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου. Η Αθήνα εξέδωσε στις 08.45 την οδηγία υπ’ αριθμόν Α2568/16 προκειμένου να προειδοποιήσει για την έναρξη της επιχείρησης SAR. Λίγο αργότερα, στις 09.35, η Τουρκία αμφισβήτησε με τη δική της Οδηγία Α5190/16 το δικαίωμα της Ελλάδας να προχωρήσει σε διασώσεις στο Φαρμακονήσι. Στρατιωτικές πηγές περιγράφουν την ανταλλαγή NOTAM ως συνήθη διαδικασία, η οποία προκύπτει από τη σταθερή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει «τοπικό έθιμο» ή να αποτρέψει τη δημιουργία «τοπικού εθίμου» από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή