Στόλτενμπεργκ: Ασυλο από χώρες Ε.Ε. ζητούν Τούρκοι αξιωματικοί

Στόλτενμπεργκ: Ασυλο από χώρες Ε.Ε. ζητούν Τούρκοι αξιωματικοί

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τούρκοι αξιωματικοί, αποσπασμένοι στο ΝΑΤΟ, ζήτησαν άσυλο από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από κάθε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ ξεχωριστά, ως εθνικό θέμα», προσέθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας σε χθεσινές δηλώσεις του, στις Βρυξέλλες.

Την Κυριακή, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, στο περιθώριο της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Στις χθεσινές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραμένει καίριας σημασίας μέλος της Συμμαχίας και καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Αγκυρα οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες του κράτους δικαίου στην εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εναντίον των πραξικοπηματιών.

Στη Γερμανία, εφημερίδες που επικαλούνται πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, αναφέρουν ότι αυξάνονται αλματωδώς οι αιτήσεις Τούρκων πολιτών για πολιτικό άσυλο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο 4.437 Τούρκοι κατέθεσαν αίτηση ασύλου έναντι 1.767 το 2015, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ιζίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προμηθευτεί η χώρα του σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας «θετικές» τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Μόσχα. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνησή του συζητεί και με άλλα κράτη προσφορές για τη σχεδιαζόμενη αγορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή