Η στάση του ΔΝΤ προβληματίζει το Μαξίμου

Η στάση του ΔΝΤ προβληματίζει το Μαξίμου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική, κρίσιμη ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα πρέπει όλα τα ανοιχτά ζητήματα να κλείσουν, με δεδομένο ότι από κυβερνητικής πλευράς επιμένουν στο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει ότι είναι εφικτή η επιβεβαίωση συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η κυβερνητική ηγεσία εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα καταστεί εφικτή η προσέγγιση των δύο πλευρών και η κάλυψη της μεταξύ τους απόστασης. Τα εργασιακά φαίνεται ότι αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι», με τις διαφορές ανάμεσα στις κυβερνητικές προτάσεις και τις θέσεις του ΔΝΤ να παραμένουν μεγάλες και τις προσπάθειες για προσέγγιση να συνεχίζονται ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, αναμένεται αύριο Κυριακή να αρχίσει ο τελικός γύρος απευθείας εντατικών διαβουλεύσεων, πάνω στα κείμενα που θα παραχθούν μέχρι σήμερα το βράδυ.

Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και τυπικά ολοκληρώνεται η εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση. Θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν εκκρεμότητες και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ανταλλαγή emails και τηλεφωνικά. Αν και η Αθήνα επιμένει ότι μπορεί να προκύψει κλείσιμο όλων των θεμάτων μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί έκτακτο Euro Working Group το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.

Πάντως, παρά τη σαφή διάθεση να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας, στην κυβέρνηση παραμένει η ανησυχία για την πιθανότητα να επιμείνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε ορισμένα ζητήματα που για την Αθήνα είναι εκτός του πλαισίου που συμφωνήθηκε με το τρέχον μνημόνιο. Για αυτό το ενδεχόμενο, άλλωστε, προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή άσχετων ζητημάτων στη διαπραγμάτευση, ζητήθηκε η συνδρομή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τόμας Βίζερ

Πάντως, από το επιτελείο του κ. Τσίπρα παραπέμπουν στις δημόσιες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά την προοπτική να υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα του χρέους στις 5 Δεκεμβρίου. Πέραν του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, χθες και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ αναφέρθηκε στην προοπτική οι εξελίξεις να τρέξουν ομαλά και να ανοίξει ο δρόμος για συζητήσεις για το χρέος τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι, εκτός των βραχυπρόθεσμων μέτρων, η Αθήνα μπορεί να καταφέρει στις 5 Δεκεμβρίου να εξασφαλίσει έναν οδικό χάρτη για την συζήτηση μεσοπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων μέτρων. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, μάλιστα, να εξασφαλιστεί συμφωνία για ολοκλήρωση των συζητήσεων για τα μέτρα αυτά και οριστικοποίησή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο. Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αίσθηση σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, καθοριστικό στοιχείο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή