Νέο «καμπανάκι» για αντιβιοτικά

Νέο «καμπανάκι» για αντιβιοτικά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποτυχία των τελευταίας γενιάς αντιβιοτικών να θεραπεύσουν λοιμώξεις, ως αποτέλεσμα της αντοχής που έχουν αναπτύξει οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί, συναντούν όλο και πιο συχνά οι κλινικοί γιατροί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή τη χθεσινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά, τα περιστατικά λοιμώξεων από Klebsiella pneumoniae που είναι ανθεκτική στις καρβαπενέμες, που είναι τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά, έχουν αυξηθεί στην Ε.Ε. από 6,2% το 2012, κατά μέσον όρο, σε 8,1% το 2015, με την Ελλάδα να είναι αρνητική «πρωταγωνίστρια» αφού το αντίστοιχο ποσοστό είναι σταθερά πάνω από 50%. Και αυτό παρά τον συναγερμό που έχουν σημάνει οι ειδικοί εδώ και περίπου μία δεκαετία για το επερχόμενο «τέλος των αντιβιοτικών».

Το φαινόμενο οφείλεται στην κακή χρήση αντιβιοτικών εντός και εκτός νοσοκομείων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC, η χώρα μας ήταν και το 2015 η πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα με 36,1 ημερήσιες δόσεις κατά μέσον όρο ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. ήταν 22,4 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Ολλανδία, η Εσθονία και η Σουηδία με 10,7, 11,6 και 12,3 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντίστοιχα.

Mεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών εκτός νοσοκομείων καταγράφεται επίσης στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία (29,9, 29,2 και 27,5 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντίστοιχα). Μετρώντας συσκευασίες αντιβιοτικών, η Ελλάδα ήταν το 2015 στη 2η θέση (3,89 κουτιά αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα) πίσω από τη Γαλλία (4,74 ανά 1.000 κατοίκους), ενώ στον αντίποδα ήταν η Σουηδία με λιγότερο από ένα κουτί αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα.

Διαφορές στην κατάταξη σε σχέση με τη μέση ημερήσια δόση, μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητα των συσκευασιών των αντιβιοτικών. Οσον αφορά στην κατανάλωση αντιβιοτικών εντός των νοσοκομείων, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,14 μέση ημερήσια δόση ανά 1.000 κατοίκους (2,05 ανά 1.000 κατοίκους είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Ωστόσο, είναι στην πρώτη θέση στη χρήση καρβαπενεμών.

Οπως δήλωσε ο επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis, με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά, «η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.

Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε, θα επιστρέψουμε στην εποχή που δεν μπορούσαν να γίνουν μεταμοσχεύσεις, χημειοθεραπεία, ακόμα και απλές χειρουργικές επεμβάσεις». Ο επίτροπος προανήγγειλε νέο σχέδιο δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, το οποίο θα είναι έτοιμο για να τεθεί σε εφαρμογή το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή