Οι Κινέζοι κάνουν δουλειές στη Βρετανία

Οι Κινέζοι κάνουν δουλειές στη Βρετανία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις διαγκωνίζονται για να προσελκύσουν όσες τράπεζες εγκαταλείψουν το Λονδίνο, αλλά η Κίνα θέλει να χτίσει το δικό της χρηματοπιστωτικό κέντρο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας χρηματοδοτούν με 2,12 δισ. δολάρια τις εργασίες μετατροπής μιας περιοχής κοντά στο αεροδρόμιο City Airport σε χρηματοπιστωτικό κέντρο των ασιατικών επιχειρήσεων. Οπως τονίζει ο Μάικλ Μαρξ, στέλεχος της κατασκευαστικής U+I Group Plc, «οι Κινέζοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Βρετανία θα τα καταφέρει στις συνομιλίες για το Brexit, αλλά και ότι οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν το Λονδίνο για έδρα τους, έτσι κι αλλιώς». Ο ίδιος προσθέτει ότι «το Λονδίνο δεν έγινε σε μια νύχτα χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα και σίγουρα δεν θα χάσει τόσο γρήγορα αυτήν την ιδιότητά του».

Κινεζικές επιχειρήσεις τοποθετούν 4,95 δισ. δολάρια σε ακίνητα του Λονδίνου, ενώ στοιχεία της συμβουλευτικής ακινήτων CBRE φέρουν τους Κινέζους να έχουν αγοράσει ακίνητα αξίας 743 εκατ. δολαρίων στη Βρετανία, μετά την απόφαση για Brexit. Η επενδυτική China Minsheng Investment Corp αγόρασε τα κεντρικά γραφεία της Societe Generale SA έναντι ενός δισ. δολαρίων, η China Vanke το κτίριο Ryder Court έναντι 142 εκατ. δολαρίων και η Kingboard Chemical Holdings Ltd το Moor Place στο City του Λονδίνου έναντι 335 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Πεκίνο, που είχε έως τώρα αντιμετωπίσει ψύχραιμα τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του γουάν, ετοιμάζεται να ανακόψει την πτωτική του πορεία για να αποφύγει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων. Το γουάν βρίσκεται από χθες σε ιστορικό χαμηλό οκτώ ετών, έναντι του δολαρίου, που ισοδυναμεί με 6,895 γουάν. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει την Κίνα ότι τεχνηέντως διατηρεί χαμηλά την ισοτιμία του νομίσματος και έχει εκφράσει την πρόθεση να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή