Η VW θα απολύσει 30.000 άτομα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραστικές  περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας, έως το 2020, προχωρεί η Volkswagen, αποσκοπώντας σε εξοικονόμηση δαπανών και χρηματοδότηση νέων σχεδίων για κατασκευή «πράσινων» αυτοκινήτων. Στο σύνολο των περικοπών, οι 23.000 αφορούν τις εργοστασιακές της εγκαταστάσεις στη Γερμανία, όπου συνολικά απασχολούνται 114.000 άτομα. Η απόφαση ελήφθη από κοινού με τα εργατικά συνδικάτα, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές αναγκαστικές απολύσεις έως το 2025. Υπό το παρόν σχέδιο, οι 23.000 περικοπές θέσεων θα διεκπεραιωθούν μέσω εξαγοράς, πρόωρης συνταξιοδότησης και περιορισμού του αριθμού των μερικώς απασχολουμένων.

Επιπροσθέτως, θα δρομολογηθεί μείωση θέσεων εργασίας και σε άλλα εργοστάσια της Volkswagen στη Βόρεια Αμερική, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, χωρίς να δοθούν περαιτέρω στοιχεία.

Η μείωση προσωπικού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 3,7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, με ορίζοντα το 2020. Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί το περιθώριο επί των λειτουργικών της κερδών από το 2% σήμερα στο 4%, το οποίο δεν θεωρείται υψηλό, δεδομένου ότι οι ανταγωνιστικές αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Peugeot-Citroen έχουν θέσει το 6% ως στόχο μέχρι το 2021.

Θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν στις σταδιακές περικοπές, υπό τον όρο ότι η διοίκηση, όπως δεσμεύθηκε στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, θα δημιουργήσει 9.000 θέσεις εργασίας στον τομέα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ως επί το πλείστον στα εργοστάσιά της στη Γερμανία. Επιπλέον, η Volkswagen χρειάζεται απαραιτήτως να εξοικονομήσει κεφάλαια, ούτως ώστε να αντεπεξέλθει στις εκκρεμότητες λόγω του σκανδάλου απάτης όσον αφορά τη μέτρηση των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητά της. Δυστυχώς, η ενοχή πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων, όπως αποδεικνύεται. Μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις περιβαλλοντικές αρχές των ΗΠΑ, θα αναγκαστεί να πληρώσει 14,7 δισ. δολάρια, ενώ έπεται σωρεία αγωγών από ιδιώτες, αντιπροσωπείες και άλλες Αρχές σε διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή